PORODICE ŽIVE U STRAHU: Svi ćemo izginuti, zgrada pored mosta tone u Dunav
Foto: Nemanja Pančić

Nevolje kod Pupinovog mosta

PORODICE ŽIVE U STRAHU: Svi ćemo izginuti, zgrada pored mosta tone u Dunav

Društvo -
Temelji i zidovi pucaju i svakog trenutka mogli bismo da se sručimo u vodu. Sedamdesetih su odavde dve zgrade pale u reku, kažu uplašeni stanari
1 / 3 Foto: Nemanja Pančić

BEOGRAD - Stanari iz zgrade na samoj obali Dunava u zemunskoj ulici Pregrevica, kod mosta koji spaja Zemun i Borču, strahuju da bi njihovi domovi mogli da se obruše u reku!Kako kažu, problemi su nastali odmah po početku izgradnje mosta.- Čekamo da odletimo u Dunav. To je samo pitanje trenutka. Temelji i zidovi ovih dana sve više pucaju i svakog trenutka bismo mogli da se sručimo u vodu. Sedamdesetih su odavde dve zgrade pale u Dunav. Da li sada i nas čeka takva sudbina?! - sa strahom pita Tanja Stajić i dodaje da su se obraćali mnogima, te da su nadležne službe pre četiri godine utvrdile da porodice nisu bezbedne, ali da ipak ništa nije učinjeno.

Plafon se odvaja od zidova
Plafon se odvaja od zidova

Naša sagovornica kaže da se pominjalo da će se izgraditi potporni zid kako bi zgrada bila stabilnija, ali da ni to nije odrađeno.- Prilikom gradnje mosta urađen je elaborat o strukturi zemljišta i stabilnosti zgrade. Utvrđeno je da mi nismo bezbedni i to nam je saopšteno na sastanku, ali nam je rečeno da nismo u njihovoj tangenti i da ne ulazimo u grupu porodica koju treba raseliti. Tako je smeštaj na Mirijevu, Belim vodama i drugim delovima grada dobilo šest porodica iz zgrade koja je bila do nas, a mi smo ostali bez sigurnog krova nad glavom - dodaje Stajićeva, koja se sa porodicom, uplašena za život, preselila kod prijatelja:- Postala sam izbeglica pored svog stana.

Raspada se stolarija
Raspada se stolarija

Temelj je napukao
Temelj je napukao

Inače, u ovoj zgradi živi šest porodica, odnosno 20 ljudi, među kojima ima i male dece, ali i jedna beba.- Uplašeni smo. Uveče legnemo, ali ne znamo šta nas ujutru čeka. Znamo da nismo bezbedni, ali nemamo gde. Ako narednih dana zidovi počnu sve više da pucaju, ipak ćemo morati da se iselimo jer nije bezbedno da ostanem sa dvoje male dece - kaže Mirjana Lučić.

Opština ZemunNEMAMO REŠENJE ZA PROBLEMU opštini Zemun kažu da su 2012. razmatrali problem stanara Pregrevice i da su uputili dopis nadležnom ministarstvu i Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda s molbom da se pronađe rešenje:- Direkcija nam je odgovorila da izgradnja mosta Zemun-Borča ne utiče na stabilnost ovih objekata, ali da postoji opasnost jer se nalaze u blizini obale Dunava. Naša opština nije u mogućnosti da reši pitanje njihovog smeštaja jer nema na raspolaganju stanove, niti potrebna finansijska sredstva radi rešenja ovog problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track