POSLE POLEMIKE NA TVITERU: Šabić pokrenuo postupak nadzora u RFZO zbog izjave Rističevića
Foto: Zorana Jevtić

Pojavljivanje podataka o ličnosti maloletne devojčice

POSLE POLEMIKE NA TVITERU: Šabić pokrenuo postupak nadzora u RFZO zbog izjave Rističevića

Društvo -

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da je pokrenuo postupak nadzora primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Neposredan povod za pokretanje postupka je pojavljivanje podataka o ličnosti maloletne osiguranice Fonda i njenog zakonskog zastupnika u javnosti na društvenoj mreži Tviter od strane Marjana Rističevića, člana Upravnog odbora RFZO, naveo je Šabić.

Poverenik je od RFZO tražio i da se izjasni da li su podaci o ličnosti osiguranika, po kom pravnom osnovu i u koju svrhu dostupni članovima Upravnog odbora RFZO.

"Da li su u konkretnom slučaju, po kom osnovu i u koju svrhu učinjeni dostupnim članu Upravnog odbora koji ih je objavio i da li je navedeni član Upravnog odbora i po kom pravnom osnovu objavio predmetne podatke o ličnosti u ime RFZO", pitao je Šabić.

On je to tražio polazeći od stava da je obrada podataka o ličnosti načelno nedopuštena ako se vrši bez valjanog osnova ili u svrhu za koju nije predviđena.

Poverenik je najavio da će po okončanju postupka nadzora o rezultatima i merama koje će preduzeti informisati javnost.

Šabić je ocenio da je konkretan slučaj, kao i drugi slični, mogao zasluživati i pažnju drugih nadležnih organa.On je podsetio da je Krivičnim zakonikom predviđeno da će onaj "ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu Zakona neovlašćeno pribavi, saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni" biti kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom.

Šabić je naveo i da je Krivičnm zakonikom predviđeno da će "ako (to) delo učini službeno lice u vršenju službe" biti kažnjeno zatvorom do tri godine.

Republički poslanik i član Upravnog odbora RFZO Marjan Rističević u četvrtak je na svom zvaničom Tviter nalogu optužio roditelje bolesne devojčice da organizuju akciju prikupljanja novca za njeno lečenje radi skupljanja političkih poena za opozicioni DS, na taj način otkrivši njen identitet. Njegov postupak je izazvao oštru polemiku u Skupštini Srbije između opozicije i poslanika vladajuće većine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track