POSLE TRI GODINE U ZATVORU: Episkop ohridski Jovan Vraniškovski na slobodi!
Foto: Fon

Konačno pušten

POSLE TRI GODINE U ZATVORU: Episkop ohridski Jovan Vraniškovski na slobodi!

Društvo -
Nekadašnji vladika kanonski nepriznate "Makedonske pravoslavne crkve" i sadašnji arhiepiskop Ohridski i mitropolit Srpske pravoslavne crkve Jovan Vraniškovski uhapšen je 12. decembra 2011. godine

SKOPLJE - Episkop ohridski SPC Jovan Vraniškovski pušten je u ponedeljak popodne na slobodu jer je Apelacioni sud u Skoplju odbio žalbu osnovnog javnog tužioca da se vladici Jovanu produži pritvor, odnosno da se ne prihvati zahtev za uslovni otpust, saznaje Kurir.

Vraniškovski je pušten na uslovnu slobodu iz zatvora Idrizovo kod Skoplja nakon što je Apelacioni sud u Skoplju odbio kao neosnovanu žalbu Javnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koje je 19. januara uložilo žalbu na odluku Krivičnog suda o uslovnom otpustu Vraniškovskog. Uslovna sloboda episkopu Jovanu Vraniškovskom po rešenju Krivicnog suda u Skoplju traje do 23. marta 2017. godine. Vraniškovski je osuđen 2013. na višegodišnju zatvorsku kaznu po optužbi kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve da je, dok je bio njen vladika, proneverio 250.000 evra.

Oslobađanje Vraniškovskog tražila je i Makedonska pravoslavna crkva-Ohridske arhiepiskopije, čiji Sinod je zatražio od "svih relevantne vlasti u Republici Makedoniji da pokažu milosrđe prema zatvorenom bivšem arhibiskupu Jovanu".

UTAMNIČENI VLADIKA JOVAN: Što mi je od Boga dato, moram da trpim!Zahtev Sinoda usledio je neposredno posle posete mitropolita Ilariona, iz Ruske pravoslavne crkve, koji se sastao s makedonskim rukovodstvom, uključujući arhibiskupa Stefana, ali i makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, koji ima ovlasćenje da pomiluje nekoga.Nekadašnji vladika kanonski nepriznate "Makedonske pravoslavne crkve" ("MPC") i sadašnji arhiepiskop Ohridski i mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Vraniškovski uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prelazu Medžitlija-Niki, kod Bitolja, pod optužbom da je proneverio 250.000 evra kojima je kupovao zemljište u Ohridu dok je bio vladika MPC.Vraniškovski je nakon hapšenja odveden u zatvor Idrizovo kod Skoplja, gde se i sada nalazi u, kako navode njegovi advokati, teškim uslovima.

Osuđen je na tri godine zatvora, na šta je u novembru prošle godine uložio žalbu koja je odbijena.SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 1950-ih godina od SPC, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost.MPC ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom, dok u isto vreme sveštenici SPC nemaju dozvolu da rade u Makedoniji.MPC je pre dve godine dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

Ukoro opširnije...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track