POTPISAN PROTOKOL: Dugovi penzionih fondova biće izmireni
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Obaveze iznose 1,8 miliona evra

POTPISAN PROTOKOL: Dugovi penzionih fondova biće izmireni

Društvo -
BEOGRAD - U Beogradu je danas potpisan Protokol o regulisanju međusobnih obaveza između penzionih fondova Srbije i Bosne i Hercegovine, a dugovi koji ukupno iznose 1,8 miliona evra trebalo da se izmire do kraja godine.

Potpisivanju Protokola je prisustvovao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je najavio da će do kraja godine svi međusobni dugovi biti izmireni, a novi se neće praviti.

"Republika Srbija penzionom fondu BiH duguje nešto više od 600.000 evra, dok penzioni fond BiH našoj državi duguje oko 1.214.000 evra", precizirao je Vulin.Ministar Vulin je naglasio da je Vladi Srbije stalo do saradnje u regionu i rešavanju svakodnevnih problema naših građana.

"Kada god politika ne učestvuje u ovakvim stvarima, sve funkcioniše", ocenio je Vulin.Protokol su potpisali direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje BiH Zijad Krnjić i direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije Zoran Panović."Ovo je proces koji traje od 2004. godine, kada je Sporazum stupio na snagu. Ovim Protokolom praktično zaokružujemo proces odštetnih zahteva. Iznos koji će Fond za republičko penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije i Federali zavod za mirovinsko i penzijsko osiguranje BiH razmeniti je 1,8 miliona evra", rekao je Panović.

On je dodao da će sve međusobne obaveze biti izmirene do kraja 2016. godine.Krnjić je potvrdio da se ovim završava finansijska istorija nosioca naših osiguranja. "Nadam se da ćemo u budućem periodu moći više da se posvetimo realizaciji tekućih poslova na zadovoljstvo i onih koji tek treba da ostvare pravo na penziju", rekao je on.

Prvobitni Sporazum o socijalnom osiguranju izmedu tadašnje SRJ i BiH stupio je na snagu 1. januara 2004, i njime su se dve države obavezale da isplaćuju svoje penzionere, ali su se od tada samo nagomilali dugovi koji bi ovim Protokolom o namirenju odštetnih zahteva u primeni člana 42 Sporazuma između SRJ i BiH o socijalnom osiguranju, trebalo da budu namireni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track