POTRESNA ISPOVEST Muž se iživljavao: Vrištala sam upomoć, niko nije hteo da me čuje!
Foto: Shutterstock

Sanja Dačić (42) iz Beograda žrtva nasilja

POTRESNA ISPOVEST Muž se iživljavao: Vrištala sam upomoć, niko nije hteo da me čuje!

Društvo -

Onesvestila sam se od udarca i probudila u lokvi krvi. Pridigla sam se, oprala rane i podojila ćerku. U meni je nešto tada zauvek umrlo

„U novembru 2008. godine bivši muž me je pretukao pred decom i svojim roditeljima, zvala sam u pomoć, vikala, niko od komšija nije reagovao... Onesvestila sam se od udarca u lice, a probudila se u lokvi krvi. Pridigla sam se, oprala rane i podojila ćerku. U meni je nešto tada zauvek umrlo.“

NATAŠA MILJKOVIĆ: Ne čekaj da bude kasno! Prijavi nasilnika!

MILICA DABOVIĆ: Prvi udarac nikada nije poslednji!

Godine su prošle u udarcima, uhođenju, proverama, pozivima... Međutim, kada je jedne noći završila u Urgentnom centru, shvatila je da neće više da ćuti.

- Problem je što sudski procesi predugo traju. Živela sam kao podstanar, radila sve što sam mogla, prodavala čajeve i gajbice na pijaci kako bih prehranila dvoje dece. On nije plaćao alimentaciju, vređao je i uznemiravao i mene i decu. Sud je konačnom presudom dodelio decu njemu jer su predmeti za nasilje bili razdvojeni od predmeta za starateljstvo, a ovi za nasilje su kasnili. Deca su njemu dodeljena 2012. godine, a za nasilje je osuđen tek 2013. godine. Uslovno - priča ova hrabra žena.

KALINA KOVAČEVIĆ: Nisi ničije vlasništvo!

Drugim ženama i svim žrtvama porodičnog nasilja Sanja savetuje borbu i istrajnost.- Nasilje je kao ona mitska Hidra - jednu glavu sečeš, druga raste. Sigurna kuća je jedno od rešenja i tu žene dobijaju zdravstvenu, pravnu, psihološku podršku i konkretna rešenja za svoje nedoumice. Žene, budite hrabre, ali i mudre!

Anonimne prijaveSTEFANOVIĆ UPUTIO DEPEŠU SVIM STANICAMAPostupati po anonimnim prijavama!Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je povodom izmena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici pre dva dana poslao depešu svim policijskim upravama, saznaje Kurir. U depeši se ističe da svi moraju da postupaju po prijavama nasilja u porodici, a Stefanović je posebno apostrofirao da policija mora da postupa i po anonimnim prijavama.

Aleksandar Vulin:NASILJA IMA I U PORODICAMA POZNATIH LJUDIMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da će centri za socijalni rad proveriti sve slučajeve porodičnog nasilja poznatih ličnosti o kojima su izveštavali mediji.- Centar za socijalni rad će doći kod svakog od njih i tražiti da se izjasne i koliko god bili slavni i popularni da objasne svoje ponašanje - rekao je Vulin.Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pojedine zgrade u Beogradu bile su juče obojene narandžastom bojom. Na predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, narandžaste su bile Palata Albanija, parlament, zgrada Vlade, Skupštine grada i druge.

J. PRONIĆ - Z. KUNOSIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track