POTRESNA PRIČA LJILJANE IZ ZRENJANINA UZBURKALA SRBIJU: Oduzeli su mi dete i dali ga strancima!
Foto: Privatna Arhiva

Gajila ga, hranila, pazila i volela kao svoje pet godina

POTRESNA PRIČA LJILJANE IZ ZRENJANINA UZBURKALA SRBIJU: Oduzeli su mi dete i dali ga strancima!

Društvo -

Ljiljana Radulović (60) podnela krivičnu prijavu protiv Centra za socijalni rad jer su dečaka kojem je bila hranitelj pet godina dali na usvajanje Šveđanima.

Gajila sam, hranila, pazila i volela to dete kao svoje pet godina otkako smo postali njegovi hranitelji. Sada su, protiv njegove volje, odlučili da ga daju na usvajanje ljudima iz Švedske, a ja već pet dana ne znam ni gde je ni šta je s njim.Ovako za Kurir priča Ljiljana Radulović (60) iz Zrenjanina, koja je pre pet godina u svoju porodicu primila tromesečnog dečaka, koji je sada, odlukom Centra za socijalni rad grada Zrenjanina, dat na usvajanje u Švedsku.

- Suprug i ja smo mu bili staratelji otkako je bio beba, i iako mi je muž preminuo pre dve godine, ja mogu i finansijski i fizički da se brinem o detetu. Odjednom su me prošlog ponedeljka iz Centra za socijalni rad nezvanično obavestili da će dečak „možda da ide na usvajanje“ kako bi našli trajno rešenje za njega - priča Radulovićeva.

Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Jezička barijeraPrema njenim rečima, socijalne radnice su joj napomenule da će dete ići na usvajanje samo ako prihvati usvojitelje.- Prošlog utorka smo prvi put išli da vidimo te ljude kako bi oni proveli neko vreme s detetom. Odmah sam im rekla da će problem biti jezička barijera jer su oni Šveđani koji ne govore srpski i da treba da prođe mnogo vremena. Posle viđanja s njima dečak je bio umoran, neaktivan i govorio mi je da ne želi da ide kod njih - tvrdi Ljiljana.Kako kaže, poslednji put je dete videla u petak, kad su po njega došli ljudi iz Centra za socijalni rad.- Nisam stigla ni da ga poljubim valjano, presvlačila sam ga u hodniku i odveli su ga. Navodno su ga odveli u hotel, gde će biti s tim ljudima i prevodiocem. U nedelju mi je komšinica javila da ga je u igraonici videla s tim usvojiteljima. Ja sam otišla da ga vidim i počeo je da trči ka meni uz povike: „Mama je došla da me vodi kući“. Međutim, nisu mi dali ni da ga zagrlim, a samo sam htela da ga umirim - tvrdi Ljiljana.

Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Kažu da nisam pogodna- Rekli su mi da nisam pogodna kao usvojitelj jer imam 60 godina, iako sam se lepo brinula o detetu i trebalo je da ostane kod mene, a ne da ga tako užurbano daju strancima koji i ne znaju naš jezik. Znate koji je to stres za dete, bar da je prošao neki period prilagođavanja, a ne da ga preko noći uzimaju. Tražila sam da mi daju papir da sam razrešena obaveze starateljstva, ali nisu hteli i zato sam podnela krivičnu prijavu protiv centra. Ako treba, puzaću na kolenima, ali neću dozvoliti da se ovo ovako završi - odlučna je ova žena.Srbiju je o ovom slučaju prvi obavestio Ljiljanin prijatelj na društvenim mrežama i podelio javnost - jedni smatraju da je sramno što dete daju strancima, dok drugi podržavaju odluku. Iz Centra za socijalni rad Zrenjanina nisu nam do zaključenja broja odgovorili na upućena pitanja kako bi nam bliže objasnili ovaj slučaj.

ČINJENICE Zakon protiv LjiljaneUSVOJITELJ NE MOŽE BITI STARIJI OD DETETA VIŠE OD 40 GODINAprema srpskim zakonima, razlika u godinama između usvojitelja i deteta ne može biti veća od 40 godinapotencijalni usvojitelj mora ispuniti određene uslove kao što su: određena lična svojstva, bračni status, da završi obuku za usvojenje, da je državljanin Republike Srbijeako se u roku od godinu dana ne pronađe adekvatan usvojitelj među domaćim državljanima, onda strani državljanin može usvojiti detehraniteljstvo je privremeni oblik zbrinjavanja deteta i isplaćuje se mesečna naknada od 21.178 dinarahranitelj zajedno sa Centrom za socijalni rad ima obavezu da pripremi dete za napuštanje hraniteljske porodice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track