POVLAČIMO NUTELU KAD KAŽU IZ EU: Pojedini trgovci već bojkotuju kancerogeni krem!
Foto: Profimedia

Signal

POVLAČIMO NUTELU KAD KAŽU IZ EU: Pojedini trgovci već bojkotuju kancerogeni krem!

Društvo -

Srbija čeka preporuku evropskih institucija o povlačenju krema „nutela“ iz prodavnica, kažu za Kurir u Ministarstvu zdravlja posle odluke trgovina u Evropi da sa rafova skinu ovaj proizvod zbog optužbi da palmino ulje u njemu može da izazove rak.

Italijanski lanac „Kop“ već je prestao da prodaje popularni krem od lešnika i čokolade, i kako prenosi BBC, nije jedini supermarket koji ide u tom pravcu. U Ministarstvu zdravlja kažu za Kurir da će postupiti u skladu s preporukama evropskih meritornih institucija.

- Postupićemo u skladu s preporukama koje dobijemo od njih. Ako nalože mere povlačenja, tako ćemo i postupiti. Do tada čekamo da dobijemo instrukcije - navode u ministarstvu.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, apelovao je na stručnjake da kažu da li je „nutela“ štetna ili ne:- Odluka o neprodavanju u nadležnosti je ministarstava poljoprivrede i zdravlja, i oni bi morali da se oglase.Evropski organ za kontrolu hrane je u maju 2016. upozorio je da palmino ulje posle tretiranja na visokoj temperaturi može da bude kancerogeno. Oni su upozorili da čak i umereno konzumiranje ove supstance može da predstavlja rizik za decu, dodajući da se ni male količine ne mogu smatrati bezbednim. Domaći nutricionisti su takođe upozorili da je prženje ulja veoma loše po zdravlje i da naročito štetno utiče na srce, o čemu je Kurir prethodnih dana pisao.V. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track