POZIV IZ BATUTA: Vakcinišite se protiv gripa zbog svog i zdravlja najbližih
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Institut za javno zdravlje Srbije

POZIV IZ BATUTA: Vakcinišite se protiv gripa zbog svog i zdravlja najbližih

Društvo -

BEOGRAD - Pozivamo stanovništvo, a posebno osobe koje pripadaju rizičnim grupama, da se vakcinišu protiv gripa radi zaštite sopstvenog zdravlja i indirektno zdravlja članova svojih porodica i kolektiva, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr.Milan Jovanović Batut".

Podsećamo da vreme neophodno za sticanje imuniteta iznosi dve do tri nedelje nakon davanja vakcine. Potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju oboljevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije, navodi Institut.

Naglašavamo da kod osoba koje su u visokom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija, najčešće zapaljenja pluća, te stoga još jednom apelujemo na te osobe da se vakcinišu protiv gripa, piše u saopštenju.

Veći odziv na vakcinaciju nego prethodnih sezona

U Srbiji je do sada vakcinu protiv sezonskog gripa primilo 171. 283 osobe i na teritoriji većine okruga beleži se veći odziv na vakcinaciju nego prethodnih sezona.Do sada je upotrebljeno 70,4 odsto od raspoloživih 243.206 vakcina protiv gripa, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Najmanji broj vakcinisanih lica u odnosu na planirani broj u ovom periodu je registrovan na teritoriji Severnobačkog okruga 46,2 odsto, a najveći na teritoriji Južnobačkog okruga i opšztinama koje su u nadležnosti Instituta za javno zdravlje Kraljevo 88, 7 odsto. U Beogradu je vakcinisano 56,4 planiranih lica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track