POZNATE ŽENE KIVNE Slavice, ne lupetaj, POMOZI ŽENAMA! Plaše se da rađaju u SIROMAŠNOJ SRBIJI!
Foto: Damir Dervišagić

Obračun s ministarkom

POZNATE ŽENE KIVNE Slavice, ne lupetaj, POMOZI ŽENAMA! Plaše se da rađaju u SIROMAŠNOJ SRBIJI!

Društvo -

Đukić Dejanović optužila pripadnice lepšeg pola da neće da imaju decu jer žele komfor, a one joj poručuju da se svi plaše da rađaju u siromašnoj Srbiji!

Izjava ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović da žene u Srbiji iznad 30 godina „ne razmišljaju o rađanju dece jer žele komfor“ izazvala je zgražavanje i bes pripadnica lepšeg pola!One kažu da bi, umesto lova na veštice, ministarka Dejanović trebalo da se bavi poboljšanjem položaja trudnica i porodilja.- Izvestan broj obrazovanih žena od 30 do 33 godine, koje nemaju decu, ne razmišljaju o tome i taj broj se povećava. Žena doživljava sebe kao jedinku koja treba da razmišlja o rađanju i nema u sistemu vrednosti svest koliko je roditeljstvo najbolje osećanje - rekla je Dejanovićeva na RTS i istakla da nepovoljna finansijska situacija nije glavni razlog niske stope rađanja „jer je iskustvo pokazalo da se siromašnije stanovništvo lakše odlučuje za rađanje“.Slaba podrška porodiciIzjavu Đukić Dejanović, koja je u Vladi zadužena za populacionu politiku, najoštrije je osudio NVO Centar za mame.- U zemlji gde je svaka peta radno sposobna osoba nezaposlena, gde je svaka treća osoba do 18 godina izložena riziku od siromaštva i gde svaka deseta osoba ne može da priušti ishranu kakvu propisuju standardi, govoriti o komfornom životu je uvredljivo. I da postoji grupa žena o kojoj ministarka priča, ona je toliko mala da ima neznatan uticaj na natalitet nacije.Glumica Ljiljana Jakšić Salveta, koja je u 52. godini prvi put postala majka poručuje:- Ministarka ne bi trebalo da navodi primere žene koje zbog komfora neće da imaju decu jer je broj takvih minimalan. Glavni razlog što se žene teže odlučuju na trudnoću jeste taj što država nema regulisan sistem podrške za porodice. Evo, i ja sam samohrana majka i nemam nikakvu pomoć od države.Lov na vešticePoslanica DS Aleksandra Jerkov ističe da je pravo svake žene da samostalno odluči želi li da ima decu ili ne, a da bi ministarki bilo bolje da, umesto što ih osuđuje, radi na rešavanju problema nataliteta:- Ovo je lov na veštice koje ne žele da imaju decu. Neka ministarka razmišlja o razlozima zbog kojih te žene ne žele decu, o uslovima u kojima rade, o položaju žena, standardu života, sistemu vrednosti u kom ta deca treba da rastu, umesto što žene kritikuje za nešto što je problem koji ona i Vlada u kojoj sedi treba da reše.Slavica Đukić DejanovićMISLILA SAM NA PSIHOLOŠKI KOMFORU razgovoru za Kurir ministarka Slavica Đukić Dejanović objašnjava da je, kada je pričala o komforu, mislila na psihološki komfor.- Zemlje u kojima je uloga žene u društvu i porodici ravnopravna i u kojima se roditeljstvo deli, kao što je slučaj u državama severne Evrope, nemaju problem s padom nataliteta. To će i biti jedan od naših ciljeva, da pronađemo modele da pre svega žena, ali i porodica imaju podršku države. To je bilo ono što sam u gostovanju na televiziji nazvala psihološkim komforom.

Nataša Miljković

SVE SE UROTILO PROTIV ŽENAVećina žena koje znam, kada dođe do tridesete, mašta o bebama i porodici, ali sve se urotilo protiv njihovog sna - sistem i njegovi zakoni, poslodavac, mala plata, uostalom, i nesigurna budućnost tog deteta. Žene imaju snažnu biološku potrebu, ali imaju i društvenu odgovornost prema deci.

Jelena Maćić

NE TREBA RAĐATI SOCIJALNE SLUČAJEVELjudi su pod kreditima, žene zbog trudnoće dobijaju otkaze... Ne mislim da je u redu rađati socijalne slučajeve! Kompletna politika prema porodici u Srbiji treba da se menja, a sa te pozicije, ministarka ne bi smela da daje takve izjave koje nisu realne.

Dara Bubamara

SVI DA POMOGNU ŽENAMAOdlučiti se danas na dete veoma je teško jer to sve puno košta. Plate su male, a mnogo žena kad ostane u drugom stanju, dobije i otkaz, pa ako nema muža ili nije finansijski situirana, o roditeljstvu ne sme ni da razmišlja. I ministarka i svi bi trebalo da pomognu ženama koje žele da imaju decu.Nina Radulović LečićSVI DA SE UDRUŽIMO ZA NATALITETNizak natalitet je splet više različitih faktora, pa bi stoga ceo sistem trebalo da se udruži kako bi se trudnicama i porodiljama omogućio bolji položaj. Međutim, zbog ekonomske situacije država nije u mogućnosti da pitanje nataliteta stavi na najviši mogući nivo što se tiče socijalne pomoći.

Mina Kostić

BROJNI PROBLEMI U DRUŠTVUNe treba generalizovati. Svašta je problem u današnjem društvu. Treba naći odgovarajućeg partnera, a postoji i realan strah od gubitka posla i nemogućnosti da se dece izdržavaju. Sem toga, mnogi brakovi pucaju... Mnogo je tu problema, ali ponajmanje je strah od gubitka komfora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track