Pravoslavni sutra slave Jovandan

Verski kalendar

Pravoslavni sutra slave Jovandan

Društvo -
Jovan se naziva Krstiteljem, jer je, po verskom učenju, u reci Jordan krstio Isusa Hrista, a Preteča, zato što je najavljivao Hristov dolazak

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) sutra slavi Svetog Jovana Krstitelja, Isusovog rođaka, poznatog i pod imenom Jovan Preteča. Tom svetitelju su tokom godine posvecena tri praznika, a ovaj je najvazniji. Jovan se naziva Krstiteljem, jer je, po verskom učenju, u reci Jordan krstio Isusa Hrista, a Preteča, zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Sveti Jovan je po predanju živeo jednostavno i asketski, hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake. U reci Jordan krštavao je svakoga ko se pokajao. Odrubljena mu je glava po nalogu rimskog upravitelja, tetrarha Galileje, Iroda Antipe, u vreme protektorata nad Palestinom.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovandan bratime i kume jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Vernici vrlo često daju Jovanovo ime deci, i kod pravoslavaca i kod katolika. Pravoslavci slave krsnu slavu Svetog Jovana, a katolici obično slave imendan. Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave, na trećem mestu među Srbima. Najviše se slave Sveti Nikola i Sveti arhanđel Mihail. Sveti Jovan je zastitnik krojaca, krznara, zatvorenika, osuđenika na smrt, ali i pevaca i muzicara. U svakom pravoslavnom hramu nalazi se njegova ikona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track