PREMINUO DOBROTVOR VASA KASAPSKI: Napustio nas je Ginisov rekorder u davanju krvi!
Foto: Sremska TV

Sremska Mitrovica

PREMINUO DOBROTVOR VASA KASAPSKI: Napustio nas je Ginisov rekorder u davanju krvi!

Društvo -
Kasapski je pored davanja krvi u Sremskoj Mitrovici, dao krv i u Bijeljini, Zvorniku Banja Luci, Novom Sadu… Davao je krv i češće nego što je to propisano

Ginisov rekorder u dobrovoljnom davanju krvi Vasa Kasapski (74) preminuo je u ponedeljak, 24. novembra u Sremskoj Mitrovici. Sahranjen je juče na groblju u Jasku.

Vasa Kasapski je prvi put dao krv 1957. godine kada je njegovoj bolesnoj majci bila preko potrebna. Nakon toga dao je krv 365 puta, što je više od 150 litara.

Za svoje davnaje krvi dobio je brojna priznanja za svoju humanitarnu misiju. Bio je mesar po profesiji, a 1996. godine je ušao u Ginisovu knjigu rekorda po broju davanja krvi.

Njegova krvna grupa bila je AB pozitivna koje je inače i najređa krvna grupa, koju ima veoma mali broj svetske populacije.

Kasapski je pored davanja krvi u Sremskoj Mitrovici, dao krv i u Bijeljini, Zvorniku Banja Luci, Novom Sadu…. Davao je krv i češće nego što je to propisano, pa je čak davao krv jednom mesečno.Mnogi ljudi su njegovi večni dužnici, a on nikada nije uzimao poklone zahvalnih ljudi, smatrajući da je samo “hvala” dovoljna nagrada za njegovu humanost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track