PREVIŠE IM JE UZNEMIRUJUĆE: Instagram ugasio profil "Ne članstvu Kosova u Unesku"
Foto: Facebook Sava Janjić Printscreen

PREVIŠE IM JE UZNEMIRUJUĆE: Instagram ugasio profil "Ne članstvu Kosova u Unesku"

Društvo -
Studentska kancelarija u Kosovskoj Mitrovici otvorila je u sklopu kampanje "Ne članstvu Kosova u Unesku" profil na Instagramu, ali je on ubrzo zatvoren, jer su slike o spaljenim i uništenim srpskim crkvama okarakterisali kao "uznemirujuć sadržaj".

Kako je rekao Nemanja Biševac, jedan od studenata koji vode ovu kancelariju, profil na Instagramu im je ugašen uz objašnjenje da su postavljali slike uznemirujućeg sadržaja.

- Rečeno nam je da postavljamo slike koje su uznemirujuće, a mi smo samo postavili istinu - paljenje srpskih crkava i manastira, svetinja, uništavanje spomenika, grobnica i tako dalje - kazao je Biševac.

U okviru kampanje "Ne članstvu Kosova u Unesku" koju vodi studentska kancelarija u Kosovskoj Mitrovici, za nedelju dana prikupljeno je 130.000 potpisa online peticije na društvenim mrežama.

Foto: Printscreen

Biševac je rekao da im je cilj da prikupe 200.000 potpisa do 9. novembra, kada se očekuje glasanje o predlogu za članstvo Kosova u Unesko na Generalnoj konferenciji te organizacije.

- Trudimo se na svim društvenim mrežama da aktiviramo ljude da potpšiu peticiju - rekao je Biševac.

Onlajn peticija, deljenje slika i video-materijala po društvenim mrežama je samo deo aktivnosti u sklopu studentske borbe protiv prijema Kosova u Unesko pa su tako studenti iz ove kancelarije preduzeli i konkretnije korake - uspostavljanje kontakata sa medijima i zvaničnicima delegacija Uneska, njihovim ambasadama u Srbiji i BiH, kojima su slali pismo i svedočanstava o stradanju srpske kulturne baštine na KiM.

Studentska kancelarija koja vodi kampanju "Ne članstvu Kosova u Unesko" u Kosovskoj Mitrovici počela je sa radom 29.oktobra.

Kancelariju vode studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a pridružili su im se i studenti univerziteta u centralnoj Srbiji, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track