Princ Čarls s Nikolićem pričao o Putinu, ali ga je oduševila srpska istorija
Foto: Dragana Udovičić

Britanski prestolonaslednik sa suprugom u zvaničnoj poseti Srbiji

Princ Čarls s Nikolićem pričao o Putinu, ali ga je oduševila srpska istorija

Društvo -
Princa od Velsa posebno oduševila srpska tradicija, koju su mu tokom obilaska znamenitosti grada predstavili domaćini, ali i predsednik

BEOGRAD - Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom doputovao je juče u dvodnevnu posetu Srbiji u okviru petodnevne turneje po Balkanu. Tom prilikom sastao se s najvišim srpskim zvaničnicima, verskim velikodostojnicima i obišao najznačajnije znamenitosti Beograda.Princ od Velsa je posebno bio oduševljen srpskom istorijom, koju su mu tokom obilaska Kalemegdana, Hrama Svetog Save, vojnog groblja Komonvelta predstavili njegovi domaćini. Takođe, prestolonaslednika britanske krune predsednik Srbije podsetio je na dugogodišnje savezništvo dve zemlje, kako je reko, „iskovano u dva svetska rata“.

Zanimljivo je to što se princ Čarls interesovao i za Nikolićev nedavni susret s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Razgovor je protekao u srdačnoj i prijateljskoj atmosfveri, a princ Čarls interesovao se za posetu predsednika Nikolića Moskvi i za stalnu postavku izložbe „Osvit renesanse“ u holu zgrade Predsedništva - saopšteno je posle sastanka Nikolića i princa Čarlsa.Poslednji put princ Čarls je na ovim prostorima boravio pre 38 godina, kad ga je ugostio tadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.Za sutra je planirana poseta Novom Sadu, manastiru Kovilj i Sremskim Karlovcima, a uveče će u Domu Narodne skupštine biti priređen svečani prijem.Ambasador Britanije u Beogradu Denis Kif ocenio je da poseta princa Čarlsa nije politička, ali da je značajna i da će glavne teme biti promovisanje mira, osnaživanje mladih i kulturnog nasleđa. Kif je naglasio da je važno i to što je ova posta regionalna, jer zemlje u okruženju prolaze kroz proces „razumevanja i izgradnje nove budućnosti u okviru pristupanja EU“.- Imamo dugu zajedničku istoriju. Ovo je uvod u godinu u kojoj ćemo obeležiti 180 godina bilateralnih odnosa, koji su imali uspone i padove, a sada su na dobrom nivou - izjavio je Kif pred doček princa Čarlsa.

Doček na aerodromuPOGAČA I SO ZA ČARLSA I KAMILUPrinca Čarlsa i njegovu suprugu Kamilu na beogradskom aerodromu, uz prisustvo svečane garde, dočekali su premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i britanski ambasador Denis Kif. Visoki gost iz Velike Britanije ispoštovao je tradicionalne srpske običaje i počastio se pogačom i solju, koju su im poslužila deca u srpskoj nošnji.

Prošetali Kalemegdanom„NISAM ZNAO DA SU BEOGRAD BOMBARDOVALI“Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola posebno su uživali u šetnji Kalemegdanom, a istoriju Beograda predstavila im je istoričarka Dubravka Stojanović:- Pričala sam im o dinamičnoj istoriji grada i pokazala ušće Save u Dunav, koje se posebno dopalo Kamili i pojasnila da je to mesto gde geografija objašnjava istoriju. Princu je bila posebno zabavna priča o spomeniku Pobednik i tome da je zbog golotinje, umesto na Terazijama, završio ovde. Čarls nije znao da je Beograd šest puta bombardovan i sravnjen sa zemljom.Britanski par privukao je veliku pažnju prolaznika, koji su ih oduševljeno slikali i mahali im.

S patrijarhomRAKIJA KOD IRINEJAPrinc od Velsa sastao se juče u Beogradu sa srpskim patrijarhom Irinejem, a prethodno je u Konaku kneginje Ljubice učestvovao u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanske, islamske i jevrejske zajednice. Dok je iz Konaka išao u Patrijaršiju, Čarls se kod Irineja raspitivao o istorijatu Saborne crkve, ali i o njenom značaju za Beograd. Kako nezvanično saznajemo, Čarlsu je na sastanku s patrijarhom ponuđena rakija, koja mu se izuzetno dopala.

Srbija otkravila princa„Ako bog da, vratiću se“Srpsko gostoprimstvo očigledno je „otkravilo“ princa Čarlsa, jer je posle obilaska Hrama Svetog Save spontano prišao okupljenim građanima i srdačno se rukovao s njima. Ispred hrama ga je aplauzom dočekalo stotinak građana, neki od njih su mu na engleskom dobacivali „dobrodošao“, a pojedini su pokušali da ovekoveče taj momenat i naprave selfi s princom Čarlsom. On je, inače, s osmehom rekao da mu je trebalo čak 38 godina da ponovo dođe u Srbiju, na šta mu je jedna Beograđanka doviknula: „Dođite nam opet!“, a on joj je na to uzvratio: „Ako bog da, hoću!“ U obilasku hrama domaćin mu je bio vladika Arsenije, a upoznao je i životopisce koji slikaju ikone.

Novak ĐokovićVOJVOTKINJO, HVALA VAM I DOBRO DOŠLI U SRBIJUNajbolji teniser sveta Novak Ðoković uputio je video-poruku vojvotkinji:- Vaše kraljevsko visočanstvo, poštovana vojvotkinjo od Kornvola, dobro došli u Srbiju! Želeo bih da izrazim svoju zahvalnost zbog vaše odluke da posetite porodice obuhvaćene projektom koji udruženim snagama sprovode Vlada Srbije, Ministarstvo za rad, Unicef i Fondacija „Novak Ðoković“.

Urnebesno... Čekao Kamilu u centru Beograda
Urnebesno... Čekao Kamilu u centru Beograda

Nasledila i modni stilKAMILU OBUKAO DAJANIN KREATORPrinc Čarls je imao kravatu Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, značku Veterana i cipele napravljene za njega kad je pristupio Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu marta 1971. Vojvotkinja Kamila nosila haljinu i kaput Brusa Oldfilda, inače omiljenog kreatora pokojne princeze Dajene i bivše supruge princa Čarlsa.

Svečana Večera na TopčideruMUZIKA I HRANA ZA PRINCAU Domu garde na Topčideru sinoć je održana večera koju je u čast gostima iz Britanije priredio premijer Aleksandar Vučić sa svojom suprugom Tamarom. Večeri je prisustvovala porodica Karađorđević, ali i mnoge zvanice iz političkog i kulturnog života Srbije.Gosti su za večeru imali takozvani srpski tanjir, ribu brancin i ćureći file.Priređen je i muzički program orkestra „Stanislav Binički“ i ansambla Kolo. Prema saznanjima Kurira, premijer Aleksandar Vučić je s princom razgovarao o nekoliko važnih tema.- Razgovarali su o situaciji u regionu, razvijanju preduzetničkog duha kod mladih, kao i o fondaciji princa Čarlsa - saznaje Kurir u kabinetu premijera.(D. L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track