PRIPRAVNOST NA GRANICAMA: Tomislav Nikolić šalje vojsku na izbeglice!
Foto: Beta

Predsednik odlučio da pojača bezbednost

PRIPRAVNOST NA GRANICAMA: Tomislav Nikolić šalje vojsku na izbeglice!

Društvo -
Šef države doneo odluku nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i konsultacija s Vučićem, Stefanovićem i Dikovićem

BEOGRAD - Vojska Srbije je u punoj pripravnosti i biće poslata na granice ako migrantska kriza eskalira, odlučeno je juče na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj su razmatrane mere koje bi bile najadekvatniji odgovor Srbije na potencijalnu eskalaciju migrantske krize na balkanskoj ruti.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je juče saglasnost da i ministar odbrane dobije pravo da odobri upotrebu jedinica Vojske Srbije.

Kako je ranije izjavio ministar pravde Nikola Selaković, to će se dogoditi samo u situaciji ako pripadnici policije ne bi bili u stanju da održe i dalje potpuni red i mir u mirnodopskim uslovima. On je naveo da je odluka doneta zato što Srbija želi da bude potpuno pripremljena i u punom kapacitetu ukoliko dođe do nepredviđenih situacija.Ispomoć policijiIzvor Kurira iz vrha vlasti navodi da će se vojne jedinice kao ispomoć priključiti policiji, koja već nadzire granicu.Za zaustavljanje sve većeg priliva migranata neophodno je više desetina hiljada vojnika, koje Srbija nema na raspolaganju, zbog čega sagovornici Kurira smatraju da je podizanje zaštitne ograde na srpsko-makedonskoj granici - najbolje rešenje.- Za osiguravanje granice od preko 100 kilometara bilo bi potrebno više desetina hiljada vojnika, koje Vojska Srbije nema, pa bi morala da mobiliše ljude, što ne bi bilo isplativo. Međutim, kada bismo granicu ogradili žicom, po uzoru na druge evropske zemlje, trebalo bi nam samo stotinak ljudi. Bez tehničkih sredstava i različitih barijera nemoguće je efikasno i dugoročno zatvoriti granicu - smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

Jedinstveni...  Nikolić, Vučić, Stefanović i Diković
Jedinstveni... Nikolić, Vučić, Stefanović i Diković

Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost kaže da je u ovom trenutku teško reći koliko će pripadnika vojske morati da čuva granicu.- Verovatno neće postojati jedan plan, već više različitih, kako bi država bila spremna da reaguje bez obzira na to šta se desi. Ove planove će u narednim danima praviti najveći stručnjaci za bezbednost i oni će biti rezultat ozbiljne analize plana upotrebe snage, razmene snaga, procene bezbednosti rizika i slično - navodi Dragišić.

Peške ka SrbijiNekoliko hiljada izbeglica, većinom iz Sirije i Iraka, juče je bilo zarobljeno na severnoj grčkoj granici s Makedonijom, pošto je Skoplje dozvolilo prelazak granice za samo 100 ljudi. Kako su prenele strane agencije, oko 3.500 ljudi čekalo je u pograničnoj oblasti Idomeni, dok je 200 ljudi, među kojima su bile desetine dece, krenulo pešice auto-putem prema granici.Premijer Aleksandar Vučić poručio je pak da Srbija neće podizati zidove i da će, ukoliko Austrija bude spustila rampe, Srbija preuzeti sve mere kako bi sačuvala svoju teritoriju.- Kakve god mere da preduzmu, znamo šta nam je činiti. Građani Srbije nemaju o čemu da brinu. Srbija neće biti ugrožena, a čak i da bude problema, mi ćemo znati da ih rešavamo. Naše bezbednosne službe biće u punoj pripravnosti - rekao je Vučić.Ministri država članica Evropske unije sastali su se juče u Briselu u nastojanju da smanje priliv migranata preko Balkana i naprave plan za moguću humanitarnu krizu.

Vulin u BriseluBEZ JEDNOSTRANIH REŠENJAMinistar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin prisustvovao je juče u Briselu radnom doručku ministara i komesara zemalja zapadnobalkanske rute, na kojem je dogovoreno da se svi akteri uzdrže od jednostranih poteza dok se ne dođe do rešenja krize.- Mi apsolutno poštujemo svoju odgovornost prema migrantima, prema međunarodnim zakonima i domaćem zakonodavstvu, ali vodimo računa i o svemu onome što može biti važno za svakodnevni život naših građana - rekao je Vulin.

REAGOVANJA / KAKO SE IZBORITI SA PREDSTOJEĆIM TALASOM MIGRANATANebojša Stefanović, ministar MUPSVI SPREMNINe znači da će vojska biti upućena na granice, pošto mi dobro kontrolišemo sve sa postojećim snagama, ali je uvek dobro za zemlju da imate sve svoje kapacitete spremne da reaguju u svakom trenutku.Branko Radun, vojni analitičarZID JEDNA OD OPCIJAPostavljanje zida je jedna od opcija koju, za razliku od premijera, ja ne bih otpisao. Ukoliko toga nema, zaista je pitanje da li ćemo moći da sprečimo priliv migranata, naročito ukoliko krenu u većem broju.Aleksandar Radić, vojni analitičarOBUČENA VOJSKAZrbija zbog brdovitog reljefa ne bi mogla da postavi ogradu. Vojska je obučena i spremna je da ispuni sve profesionalne obaveze, ali, naravno, nemoguće je u potpunosti sprečiti ilegalni ulazak migranata.Vladimir Cucić, komesar za izbegliceNE OČEKUJEM PRILIVUopšte ne očekujem da će na proleće biti povećan priliv migranata sa Bliskog istoka. Verujem da će do tada Evropa naći neko rešenje za migrante, odnosno uraditi sve da zaštiti svoje interese.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja