PROBLEM SA TEŠKOĆAMA U RAZVOJU: Alarmantno - deca sve lošije govore
Foto: Beta

Oprez

PROBLEM SA TEŠKOĆAMA U RAZVOJU: Alarmantno - deca sve lošije govore

Društvo -

Srbiji su potrebna razvojna savetovališta koja će pratiti zdravstveno stanje dece od najranijeg uzrasta, čime će im pomoći da savladaju poremećaje

U Srbiji raste broj dece koja imaju probleme s govorom, hodanjem, komunikacijom, kontrolom emocija i druge poremećaje u razvoju!Ovi mališani mogli bi da budu u potpunosti izlečeni ili bi njihovo zdravstveno stanje moglo da bude znatno poboljšano kada bi u Srbiji postojao dovoljan broj razvojnih savetovališta!- Razvojna savetovališta su posebni centri pri domovima zdravlja i okupljaju tim pedijatara, fizijatara, psihologa, logopeda. Ot prate razvoj dece koja imaju neki rizik pri rođenju, bilo da je reč o rizičnoj trudnoći, genetskoj predispoziciji, nekom urođenom nedostatku, problemima s govorom i kretanjem ili nekim drugim deformitetom - objašnjava dr Dragana Radivojević, pedijatar u Domu zdravlja u Zemunu, gde razvojno savetovalište postoji od 1982.Ona kaže da se u tim savetovalištima deca prate od rođenja pa do sedme godine, a cilj je da se smetnje u razvoju otkriju u najranijoj fazi:- U Domu zdravlja Zemun godišnje pregledamo oko 1.000 dece, a oko 200 prođe kroz razvojno savetovalište. Od tog broja, samo kod 4,2 odsto teškoće ostanu trajne.Irena Stanković Janković, logoped u DZ u Zemunu, kaže da bi se povećanjem broja savetovališta znatno smanjio broj dece s kašnjenjem u razvoju:- Čak 65 odsto dece ima neki govorno-jezički problem. Izuzetno je važno da se problemi u razvoju što ranije otkriju, jer su šanse za izlečenje veće.Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da su savetovališta važna kad se uzme u obzir da kod čak 20 odsto dece postoji neki rizik od kašnjenja u razvoju ili su zabeležene smetnje:- Ministarstvo je opremilo 13 savetovališta, a uz podršku Unicefa devet. Nadamo se da ćemo u naredne dve godine obnoviti minimum 40 razvojnih savetovališta.

Unicef„TELETON“ U UTORAKShvatajući važnost ovih savetovališta, Unicef će 13. decembra, od 20 do 22 sata, na Prvoj televiziji emitovati rođendanski „Teleton“. Učestvovaće više od 60 najuticajnijih glumaca, muzičara i drugih javnih ličnosti, koje će odgovarati na telefonske pozive gledalaca i prikupljati donacije. Jedan deo prikupljenih sredstva biće izdvojen i za otvaranje novih razvojnih savetovališta širom zemlje.

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track