(VIDEO) PROSLAVA DANA VOJSKE SRBIJE: Počasni plotuni grunuli s Kalemegdana i iz Takova
Foto: Nemanja Pančić

U čast praznika oružanih snaga

(VIDEO) PROSLAVA DANA VOJSKE SRBIJE: Počasni plotuni grunuli s Kalemegdana i iz Takova

Društvo -
Centralna svečanost povodom dva veka Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije održava se u spomen-parku Takovski grm
1 / 36 Foto: Nemanja Pančić

TAKOVO/BEOGRAD - Garda Vojske Srbije danas je u Takovu, povodom 23. aprila, dana naših oružanih snaga, izvela počasnu artiljerijsku paljbu.

UŽIVO CENTRALNU PROSLAVU U TAKOVU MOŽETE PRATITI OVDE

U Beogradu je počasna artiljerijska paljba izvršena ispaljivanjem 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, sa Savske terase Kalemegdana u 13.17 sati, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto: RTS printscreen
Foto: RTS printscreen

Počasna artiljerijska paljba istovremeno je izvršena i u Takovu, na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije.

U Takovu se danas održava centralna svečanost povodom dva veka Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije. Proslavi na prostoru Spomen parka "Takovski grm" prisustvuju predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Tomislav Nikolić koji je položio venac u znak sećanja na ustanike.

Foto: RTS printscreen
Foto: RTS printscreen

Vence su položili i ministar vojni Bratislav Gašić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar rada Aleksandar Vulin. Proslava je počela smotrom Počasnog voda Vojske Srbije koju je uz taktove "Pozdrava komandantu" izveo predsednik Republike, a nastavljena je intoniranjem himne Srbije "Bože pravde", počasnim plotunom i govorom šefa države koji se osvrnuo na istorijat srpspke borbe za oslobođenje od Osmanlija podsetivši prisutne na reči vođe Drugog srpskog ustanka Miloša Obrenovića: "Eto mene, eto vas, rat Turcima!".

Foto: RTS printscreen
Foto: RTS printscreen

Nikolić je podsetio da je 426 godina posle Kosovske bitke ustanak podigao i poveo Miloš Obrenović.

- Dok su evropske zemlje beležile nova otkrića i ideje, srpski narod je živeo u ropstvu. Za tih 426 godina ropstva nas nisu uspeli da upoznaju. U srcima Miloševih ustanika rasla je hrabrost i spremnost na ustanak. Na veliki praznik Cveti 23. aprila 1815. godine sastao se Miloš sa viđenijim ljudima, podsetio je Nikolić prisutne u svom pozdravnom govoru.

Foto: RTS printscreen

Nikolić je u nastavku svog govora rekao:

-Braćo i sestre, danas 200 godina kasnije, na ovom mestu mogu da stoje hrabri i ponosni. Vi ste vojsko najponosniji jer ste oslobodili staru i stvorili novu državu. Danas je sve drugačije ali je suština ista, borimo se da budemo svoji na svome i da sa svima sarađujemo. Beznadežno od nas očekuju da zaboravimo prošlost i da odstupimo od univerzalnih principa zbog ljudi koji stoje iza svojih sebičnih interesa. Ne možemo biti ravnodušni prema patnjama drugih naroda, ne možemo prihvatiti postojanje hibridne države na teritoriji Srbije, reko je Nikolić.

On je dodao da je Srbija kroz istoriju gradila svoj ponos i da je ta izgradnja bila satkana od vrlina.

-Zato i ove godine kada se proslavlja 70 godina od pobede nad fašizmom, pručujemo da ćemo učestovovati na svim proslavama, jer bez nas te pobede nije ni bilo, a u ovoj proslavi trebalo bi da učestvuju svi narodi sveta. I zato bez obzira na pritiske mogu da kažem da nismo protiv Rusije, zahvaljujući kojoj danas živimo u slobodi. Poštovani građani, Vojska Srbije 200 godina čuva uspomenu na Miloševe saborce. Nikome kao vama ne pripada to da slavite 23. april, da stojite na mestu odakle su Miloševi ustanici krenuli da oslobode Srbiju. Kao vrhovni komandant neću dozvoliti da stub morala vojske bude okrenut. Najvredniji i najtalentovaniji treba da predvode Vojsku. Niko ne sme da preskoči starešinu, princip subordinacije je najvažniji, a to podrazumeva da najmudriji vode Vojsku. Od vas očekujem jedinstvo, zajedništvo, razumevanje, hrabrost, požrtvovanost, jer ste najbolji, rekao je na kraju svog govora predsednik Nikolić.

Foto: RTS printscreen
Foto: RTS printscreen

Posle završnog govora predsednik Nikolić započeo je svečanu ceremoniju predaje vojnih zastava brigadama Vojske Srbije koje su juče prvi put posle 85 godina osvećene.

Foto: RTS printscreen
Foto: RTS printscreen

Sa aerodroma Batajnica, tačno u 13.55 časova, prema Takovu poletela su dva lovca MiG-29 RV i PVO Vojske Srbije.

Foto: RTS printscreen
Foto: RTS printscreen

Dok se očekuje nalet srpskih lovaca Garda Vojske Srbije izvodi egzircir. Gardisti su prikazali potpuno novu koreografiju za koju su se pripremali 6 sati dnevno. Inače, gardisti če učestvovati 9.maja na paradi u Moskvi gde će prikazati svoju uvežbanost.

Foto: RTS printscreen
Foto: RTS printscreen

Posle završetka nastupa egzercira Garde, dok su stare zastave odlazile u muzej, na nebom Takova proletela su dva miga-29.

Foto: RTS printscreen
Foto: RTS printscreen

Uz zvuke paradnog marša podešaloni su krenuli da poslednji put pronesu stare zastave pre nego što budu predate Vojnom muzeju na čuvanje. Po tradiciji vojnih svečanosti prva je ispraćena državna zastava Srbije.

Foto: RTS printscreen
Foto: RTS printscreen

Posle završetka svečanosti za prisutne građane Vojska Srbije obezbedila je Taktičko-tehnički zbor. Podsetimo, Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

http://www.youtube.com/watch?v=TEX0bg49ScY

Nikolić u Požegi: Spomenikom se odužujemo Milošu Obrenoviću

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je danas u Požegi spomenik knezu Milošu Obrenoviću i poručio da se kao potomci, kojima je dopala čast proslave jubileja dva veka Takovskog ustanaka, na taj način odužujemo jednoj od najznačajnjoj ličnosti čije je ime zlatnom pređom utkano u istoriju Srbije.

"Ovde među svojima, neka vas knjaz serbski svojim prisustvom u bronzi podseća na važnost i predanost kojom razvijate svoj grad, rekao je Nikolić. Trebalo je, kako je dodao, kud i kamo ranije, barem vek, da zablista spomenik Milošu u Požegi, jer je to dug prema njemu.

Ova lepa i stara srpska varoš je jedinstvena i posebna na mapi Srbije, rekao je on, ukazujući da je ona cela živi grad spomenik Milošu Obrenoviću."Takođe, ponos i ljubav kojima se neguje sećanje na sina Teodora Mihailovića, hrabrog vođu ustanika, mudrog državnika, ustavotvorca - kodžu Miloša služi na čast svima nama", rekao je Nikolić.

Ovaj spomenik, koji na dan jubileja Dva veka Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije poklanja Požegi i Srbiji, najviše pripada ovom gradu ne samo zato što je knjaz Miloš rođen u Gornjoj Dobrinji, koja pripada ovoj opštini, već i što je i osmislio izgled trga, razvoj Požege kao moderne urbanje ideje, napredne za svoje doba, naglasio je predsednik Srbije." I više od gradskog jezgra knjaz je te davne 1832. godine osmislio s kime naseliti, kako podići Požegu, pa tako u novoosnovanu varoš dođoše učitelji i činovnici, stočari i klaničari, povrtari i voćari koji zapatiše čuvenu šljivu požegaču. Ova varoš je u Miloševo doba put Austrije i drugih zapadnoevropskih zemalja izvozila više mesa i proizvoda od šljive negoli iko na Balkanu", istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije posetio je zatim Spomen kompleks u rodnom selu Miloša Obrednovića u Gornjoj Dobrinji, gde je u crkvi Svetog Petra i Pavla, Miloševoj zadužbini, upalio sveće ustanicima, a potom prisustvovao kulturno -umetničkom programu priređenom u tom mestu.

Okupljenima se obratio predsednik opštine Požega Milovan Mićović koji je rekao da je ovo važan jubilej za svaki narod kome je stalo do prošlosti i korena."Ovo selo sa čašću i ljubavlju čuva sećanje na svog najznamenitijeg žitelja", rekao je Mićović. Meštanin Gornje Dobrinje navode da vekovi nisu izbrisali pamćenje na velikog vojvodu Miloša."Iako nepsimen bio je najbolji i napamentniji srpski vladar i niko ga u ova dva veka nije nadmašio", rekao je Tanjugu Milenko Mitrović iz ovog sela.

Spomen kompleks u Gornjoj Dobrinji obuhvata crkvu i čardak česmu koju je Miloš Obrenović podigao 1860. godine u čast svoga oca, kao i spomenik vođi Drugog srpskog ustanka na obližnjem platou.Predsednik Srbije prisustvovaće centralnoj svečanosti povodom Dva veka Takovskog ustanka i Dana Vojske u Takovu, na prostoru Spomen parka "Takovski grm".Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti, počeo je 23. aprila 1815. godine u Takovu, a predvodio ga je Miloš Obrenović. Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Veštim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza. Drugi srpski ustanak na određeni način, kako navode istoričari, predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske, tako da Vojska 23. april proslavlja kao svoj dan. Srpska vojska je nastala iz ustaničkih četa, iz naroda koji se latio oružja da bi izborio slobodu i tu, kako navode hroničari, leže koreni duboke povezanosti naroda i vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track