PROTEST AVGANISTANACA NA GRANICI: Izaći ćemo iz Srbije, pa makar i na silu!
Foto: Zorana Jevtić

Napeto na granici s Hrvatskom

PROTEST AVGANISTANACA NA GRANICI: Izaći ćemo iz Srbije, pa makar i na silu!

Društvo -
Policajci ipak uspeli da ubede oko 200 izbeglica da uđu u autobuse i prevezu se u Principovac

BEOGRAD - Oko 200 migranata juče je u 10 ujutro počelo protest na graničnom prelazu Batrovci, tražeći da uđe u Hrvatsku i nastavi put ka Evropskoj uniji. Protest je trajao do popodneva, kada su posle pregovora uspeli da ih ubede da uđu u autobuse i prevezu ih u prihvatni centar u Principovcu.Pojedini policajci čak su nosili štitove, a jedan od njih je naveo da je situacija bila veoma napeta i na ivici incidenta.- Jedva smo uspeli da smirimo migrante. Hteli su nasilno da probiju granicu - ispričao nam je jedan od policajaca.

Tuga... Izgladneli i uplašeni migranti pokušavaju da se domognu Evrope
Tuga... Izgladneli i uplašeni migranti pokušavaju da se domognu Evrope

Migranti su najpre ujutro blokirali auto-put, a oko podneva su se sklonili sa strane i seli na travu pored auto-puta. Među njima je bilo majki sa veoma malom decom, starom svega oko godinu dana.

Zanimljivo je da je većina njih navela da je iz Avganistana, zemlje za čije je građane Evropa upravo juče donela odluku da ih više neće puštati preko granica. Oni tvrde da su srpski policajci u subotu uveče pokušali nasilno da ih prebace preko mađarske granice i tako ih „isprate“ iz Srbije. Sa granice je tada vraćen 151 migrant.

- Bili smo u kampu u Šidu kada je policija došla oko 1.30 ujutro i na silu nas potrpala u autobuse. Onda su nas odvezli na kilometar-dva od mađarske granice i rekli nam da moramo da je pređemo. Bilo je užasno jer smo znali da je ta granica zatvorena. Onda smo rešili da krenemo peške ka hrvatskoj granici i tu pokušamo da izađemo iz Srbije. Ne želimo da ostanemo ovde, otići ćemo po svaku cenu, probijanjem granice ili krijumčarskim putevima - ispričao je za Kurir Avganistanac koji je na ramenima nosio trogodišnje dete.

Jedna uplakana Avganistanka navela je da je celu noć pešačila od mađarske granice do Batrovaca i da više ne oseća noge.- Ništa nisam jela, ništa nisam pila. Ne znam šta se dešava, ali Srbija nas tera odavde. Ni mi nećemo da ostanemo, ali čujemo da ni Hrvati više neće da nas puste preko granice - kazala nam je ona.

Ni komšije ih nećeSRBIJA PRAZNI CENTREKako nezvanično saznajemo, plan Srbije je bio da sve migrante, uključujući i one ekonomske kojima je EU zatvorila vrata, prebaci u susedne zemlje i tako isprazni sve svoje centre za smeštaj izbeglica. Međutim, Hrvati nisu dozvolili Srbiji da u njihovu zemlju prebaci i ekonomske migrante, među kojima je najviše Avganistanaca.

Od danas primena dogovora iz ZagrebaRAMPA IZMEĐU GRČKE I MAKEDONIJE Srpske granice nisu zatvorene - izjavio je v. d. direktora policije Vladimir Rebić i dodao da će od danas na makedonsko-grčkoj granici sve zemlje potpisnice dogovora iz Zagrebu obavljati zajedničku profilaciju migranata, što znači da će migranti s ratom zahvaćenih područja moći da se kreću zapadnobalkanskom rutom isključivo uz potvrdu koju tu budu dobili, sa odgovarajućim pečatom i fotografijom.Direktor centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Ðurović rekao je sinoć da je nerealno očekivati da Makedonija zaustavi sve izbeglice i da će krijumčari rutu okrenuti na Bugarsku, što će opet napraviti problem Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track