(KURIR TV) ZAVRŠEN PROTEST NA PRAZNIK RADA: Sindikati i studenti šetali do Vlade Srbije

Društvo -

BEOGRAD - U Beogradu je danas održan protest Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granski sindikati "Nezavisnost" u Beogradu. Na protestu su tražene veće plate i dostojanstven rad u Srbiji. Sindikatima su se pridružili i studenti.

Protest je počeo na Trgu Nikole Pašića tačno u podne, a posle toga su se okupljeni uputili do Vlade Srbije, gde su još jednom izneli svoje zahteve.

13.32 - Sindikalci i studenti su počeli da pakuju transparentne čime je današnje okupljanje završeno.

13.24 - Predstavnici sindikata su ispred zgrade Vlade još jednom izneli svoje zahteve.

13.14 - Kolona je stigla ispred zgrade Vlade Srbije.

13.06 - Kolona je skrenula u Ulicu kneza Miloša i polako se kreće ka zgradi vlade na uglu sa Nemanjinom ulicom.

13.00 - Okupljeni su se na kratko zaustavili ispred zgrade Predsedništva, kako bi iskazali svoje negodovanje.

12.56 - Kolona se kreće Ulicom kralja Milana.

12.45 - Kolona je sada na Terazijama. Protest se odvija bez ikakvih incidenata. Na čelu kolone istkanut je transparent: "Za veće zarade! Vratimo dostojanstvo radu".

12.38 - Kolona je ušla u Kolarčevu ulicu. Centar Beograda trenutno bez saobraćaja.

12.24 - Kolona je sa Trga Nikole Pašića krenula Dečanskom ulicom.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Plan je da se stigne do zgrade Vlade Srbije.

12.17 - Na protestu je rečno da se traže: veće plate, smanjenje korupcije, više prava, više radnih mesta kako bi mladi ostali da rade u svojoj zemlji... "Povećajmo zarade, potpišimo kolektivne ugovore, povećajmo minimalnu zaradu, izmenimo zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, živela Srbija!", jedna je od poruka koje su se mogle čuti sa govornice.

12.10 - Prisutnima se obratio Zoran Stojiljković predsednik Sindikata "Nezavisnost". "Dosta nam je situacije u kojoj, nažalost, nemamo značajniju perspektivu. Ovakvu tremu sam imao samo kad sam pre dvadesetak godina govorio studentima na trgu. Svaku vlast treba kontrolisati i nadgledati", poručio je Stojiljković a potom pozvao i na pozdrav ljudi koji su na urancima. "Mislim da je vreme trpljenja prošlo. Ostaje pitanje "šta će biti posle ovog protesta?". Moramo da imamo snage da se u dijalogu sa vlasti postave sva ključna pitanja".

12.08 - "Tražimo veće zarade, tražimo da se vrate penzije, tražimo budućnost i perspektivu u ovoj zemlji i za nju ćemo se boriti. Želim da svi zajedno budemo spremni u svojoj borbi za veća prava radnika. Živeli!", poručili su sa govornice.

12.06. - "Radnici teško žive. Ne mogu od svog rada da imaju dostojanstven život. Penzioneri su ugroženi, a naša deca gledaju kako da odu iz ove zemlje. Nismo rađali decu da bi išla negde drugde da rade. Zato, danas, za ovaj 1. maj smo se okupili sa zahtevima za veće zarade, za dostojanstven rad, da možemo od svojih plata i penzija da živimo, da naša deca nalaze budućnost i perspektivu u ovoj zemlji. Jer, ovo je naša, njihova zemlja", rečeno je na samom početku protesta.

12.01 - Na samom početku protesta naglašeno je da će se sindikati uvek zalagati i boriti za bolji položaj radnika. "Živeo 1. maj Praznik rada". Potom je intonirana i Internacionala.

11.57 - Protestanti se polako okupljaju. Sa razglasa se čuje numera "Beogradskog sindikata", koja je nezvanično proglašena himnom protesta.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Reprezentativni sindikati traže veće plate, potpisivanje kolektivnih ugovora, povećanje minimalnih zarada i izmenu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Protest "Protiv diktature" organizovao je takođe Prvomajski uranak od 8.30 na Trgu Nikole Pašića ispred Doma Narodne skupštine.

Okupljanje naučnika je bilo najavljeno u parku Manjež.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja