PROTEST #NOVINARINEKLEČE: Širom Srbije novinari podsećaju Vučića na obećanje da smeni Gašića
Foto: Twitter

Ministar odbrane i dalje nije smenjen

PROTEST #NOVINARINEKLEČE: Širom Srbije novinari podsećaju Vučića na obećanje da smeni Gašića

Društvo -
Skup pod nazivom "Novinari ne kleče - predsedniče Vlade održite obećanje" večeras je održan u Beogradu - ispred Vlade Srbije, u Novom Sadu - na Trgu slobode, u Nišu - ispred Narodnog pozorišta, u Kragujevcu - na Trgu kod Krsta, a u Vranju - ispred zgrade Skupštine Grada.

Cilj protesta je da podsete premijera Vučića na obećanje da će da razreši ministra Gašića, koji je uspeo samo jednom rečenicom upućenom novinarki B92, da uvredi sve novinare i žene u zemlji.

Prošlo je 15 dana, a ministar umesto smene, u utorak organizuje novogodišnji koktel.

Oko stotinak ljudi skupilo se ispred Vlade Srbije, ali se očekuje da će biti veći broj. Osim novinara, tu su i građani koji su došli da pruže podršku novinarima u zahtevu da Vučić pod hitno smeni ministra odbrane Bratislava Gašića kako je obećao.

Tražimo da se poštuje elementarna politička pristojnost, kazala je na skupu novinarka Jovana Gligorijević: „U ime novinarki poručujemo bašnas briga da li vam se sviđamo, nas interesuje da nam odgovorite istinito i tačno na pitanja“.

Gligorijević je dodala da novinari stoje ispred Vlade zbog prava na kritiku. Poručila je urednicima i vlasnicima medija da treba da budu brana između novinara i establišmenta, da čuvaju novine, a ne da ih koriste kao mesto za propagandu.

Ovo je drugi protest novinara, pre dve nedelje su protestovali na istom mestu. Više puta je premijer Vučić ponovio da će smeniti Gašića, ali od toga zasad nema ništa, a Gašić u utorak organizuje u svojstvu ministra odbrane novogodišnji prijem u Domu garde.

Na skupu se čuju i zahtevi da se Gašiću oduzme uticaj koji ima u stranci, s obzirom na izjavu Vučića na skupu SNS u Novom Sadu da će se „naći neko mesto za Batu u stranci“.

"Kada vam ne produžavaju ugovore, kada ne odgovaraju na pozive telefonom, setite se: oni ne postoje bez nas“, poručila je Tamara Skroza kolegama.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da će se svakog ponedeljka organizovati prostesti, sve dok Vučić ne ispuni obećanje i smeni Gašića.

Osnovna poruka skupa jeste da novinari neće klečati ni pred Gašićem ni pred nekim drugim političarem.

U Nišu: Da se prebrojimo

U Nišu su novinari protestvovali ispred Narodnog pozorišta. I oni od premijera traže smenu Gašića, ali se mnogo govori i o onima koji nisu došli na protest, kao i pod čijim su uticajem mediji u kojima oni rade, na primer TV Zona plus u kojoj rade i članovi porodice Gašić.

Inicijator protesta Predrag Blagojević, urednik Južnh vesti kaže da je zadovoljan odzivom:

„Ja sam zadovoljan odzivom. Pokušao sam da vidim ko je došao, došli su novinari iz malih medija koji ne zavise od gradskih vlasti. Čini mi se da nema kolega s lokalnih televizija. Generalno sam zadovoljan, videćemo ko je tu, da se prebrojimo“, kaže Blagojević.

(N1)

U Novom Sadu: Nema opravdanja za odlaganje smene ministra

Pun Trg slobodeI u Novom Sadu, novinari su pokazali pravu kolegijalnost protestnim okupljanjem pod nazivom "Novinari ne kleče - predsedniče Vlade održite obećanje", sa zahtevom da premijer Aleksandar Vučić odmah pokrene postupak za smenu Bratislava Gašića, ministra odbrane, zbog komentara upućenog novinarki B92 Zlatiji Labović.

Protest je održan na prepunom Trgu slobode, gde su se okupili novinari raznih medijskih kuća.

Zajednički stav sa protesnog okupljanja, da nema nikakvog opravdanja za odlaganje smene ministra odbrane i da se pokušava da se Gašićev postupak opravda i relativizuje, a njegova smena odloži ili sasvim skine sa dnevnog reda.

Foto: Salađana Stojanović
Foto: Salađana Stojanović

(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track