PROVERITE SVOJE ZDRAVLJE: Za vikend besplatan skrining pregled hormona štitaste žlezde
Foto: Shutterstock

Nacionalna kampanja

PROVERITE SVOJE ZDRAVLJE: Za vikend besplatan skrining pregled hormona štitaste žlezde

Društvo -

Građani Srbije imaće priliku da besplatno urade skrining pregled analize hormona štitaste žlezde i konsultuju se s lekarima u prvoj nacionalnoj kampanji skrininga u Srbiji od 13 do 15. maja u tržnom centru Ušće u Beogradu.

Kampanja skrininga će biti održana tokom maja u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Kampanju organizuje Srpsko tiroidno društvo, uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije i jedne farmaceutske kuće.

Cilj kampanje je rano otkrivanje problema u funkcionisanju štitaste žlezde.

U Nišu i Kragujevcu, kampanja skrininga biće održana 14. maja i to, u Nišu u Roda centru od 10 do 16 časova, a u Kragujevcu u DIS-u od 12 do 18 časova, dok će u Novom Sadu ekipa lekara biti na raspolaganju građanima u Merkatoru 28. maja od 11 do 17 časova.

Prva nacionalna kampanja skrininga u Srbiji održava se uoči međunarodne nedelje štitaste žlezde, koja se obeležava od 23. do 29. maja, a kampanju su podržali i Fondacija za zdravstvo, apoteke Benu i laboratorija Konzilijum.

Preko 300 miliona ljudi širom sveta pati od problema sa štitastom žlezdom, od čega čak polovina njih nije svesno takvog svog stanja. Simptomi, kao što su zamor i malaksalost, osetljivost ili depresija, u slučaju nedovoljno aktivne štitaste žlezde ili nervoza, prevelika emotivnost, gubitak težine i problemi sa spavanjem u slučaju hiperaktivnosti, mogu se lako zamaskirati u neku drugu bolest.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track