PTT OBELEŽIO 176 GODINA RADA: Jedno od najboljih javnih preduzeća u Srbiji
Foto: PTT Pres Sluzba

Jubilej

PTT OBELEŽIO 176 GODINA RADA: Jedno od najboljih javnih preduzeća u Srbiji

Društvo -

Danas je u PTT muzeju svečano obeležen Dan Pošte Srbije i proslavljeno 176 godina rada i postojanja domaće poštanske službe.

Direktor PTT-a Milan Krkobabić je svim zaposlenima čestitao poštanski praznik, proglasio najboljeg radnika u 2015. godini, najvrednije radnike u 2016. i uručio plakete radnicima koji su verni Pošti Srbije pune četiri decenije.

Takođe, u PTT muzeju je otvorena izložba u čast 150 godina od štampanja prve srpske poštanske marke.

„Radnici Pošte Srbije, njih 15.000, prošle godine su ostvarili rekordan neto dobitak od preko 3,1 milijarde dinara. Samo novi poslovi, planski razvoj, investicije i širenje mreže na ovakav način, čine okosnicu daljeg uspešnog poslovanja i očuvanja radnih mesta. Ovo je prava prilika da najavimo jači tržišni prodor u sferi logističkih usluga i poslove u vezi sa elektronskom trgovinom. Pošta Srbije sa svojim kapacitetima ispunjava sve preduslove da bude lider u ovom delu Evrope" rekao je Krkobabić.

On je dodao da će PTT zapošljavati i nove ljude jer otvara nove poslove i pobeđuje konkureniciju.

"U isto vreme investiciona aktivnost nije zastala, naprotiv ona je impresivna, a poslovni dobitak je taj pravi reper uspešnosti svakog preduzeća, koji u Pošti raste skoro 40 odsto i u 2016. godini. Ne posustajemo, idemo napred u osvajanje novih rekordnih rezultata“, istakao je Krkobabić.

Foto PTT pres služba
Foto PTT pres služba

Danas je ukupno 1.757 zaposlenih širom Srbije obeležilo svoj radni jubilej u Preduzeću, a direktor Milan Krkobabić je uručio priznanja radnicima koji su navršili čak 40 godina službe u Pošti Srbije.

U ime 15 takvih jubilaraca, prigodnu reč je uputio Dragan Stefanović, iz Radne jedinice „Beograd centar”, koji je istakao da je ključ uspeha poštanskih radnika u domaćinskom odnosu prema poslu.

„Mi poštari porodicu i Poštu ne delimo. Isto ih volimo i isto smo im posvećeni. Moj deda, otac, ja i tri moja sina, imamo ukupno 128 godina radnog staža u Pošti Srbije”, rekao je Stefanović.Pošta je danas najuspešnije tržišno pozicionirano javno preduzeće u državi, koje je za tri godine utrostručilo svoj rezultat.

U prošloj 2015. godini neto dobit Pošte Srbije iznosila je 3,12 milijardi dinara odnosno skoro tri puta više nego 2012. godine. Ovaj trend rasta nastavljen je i u 2016. godini, što potvrđuje i poslovni dobitak u prva četiri meseca, koji je premašio 1,16 milijardi dinara i bolji je nego lane u istom periodu.

Inače, javni poštanski saobraćaj u Srbiji započeo je 1840. godine, otvaranjem prve pošte u Beogradu, na mestu sadašnje Likovne akademije u Knez Mihailovoj ulici, 25. maja po starom odnosno 7. juna po novom kalendaru. Zato se svakog 7. juna, počev od 1991. godine, slave rad i rezultati Pošte i poštara Srbije.

Foto PTT pres služba
Foto PTT pres služba

Sistem ima 1.520 umreženih pošta i 600 izdvojenih šaltera, što je više od 2.100 pristupnih tačaka širom Srbije, zatim 4.500 automatizovanih poštanskih šaltera, tri regionalna poštansko-logistička centra i 19 lokalnih sa ogromnim skladišnim potencijalom.

Transportna flota Pošte broji preko 1.700 tehnoloških vozila koja godišnje pređu 33 miliona kilometara kako bi građani i privreda bili usluženi najkvalitetnijim uslugama, a po najpovoljnijim cenama. U portfoliju Pošte Srbije postoji 470 kvalitetnih usluga po meri građana i privrede. Ona godišnje pruži oko 500 miliona usluga, ili svakoga dana u proseku 1,3 miliona. Iako je od oktobra na snazi potpuna liberalizacija tržišta platnih usluga, 2015. godine na šalterima pošta je obavljeno 150 miliona transakcija.

U sklopu politike kvalitetnijeg opsluživanja korisnika, pre 15 godina pokrenuta je akcija „Izbor najboljeg radnika”. Tako se u svakom kvartalu proglašava 13 najboljih radnika – poštari, dostavljači, vozači, šalterski radnici, kontrolori, blagajnici, upravnici pošta i zaposleni u segmentu prerade pošiljaka. Svi oni su i kandidati za radnika godine, ali samo jedan može da bude prvi. Za 2015. godinu to izuzetno priznanje zaslužila je Dušica Filipović, upravnica najveće pošte u Smederevu.

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja