PUSTILI MIGRANTE: Dvoje aktivista iz Srbije i Mađarske presekli žicu na Horgošu

Akcija

PUSTILI MIGRANTE: Dvoje aktivista iz Srbije i Mađarske presekli žicu na Horgošu

Društvo -
Đerđ Kakuk i srpska novinarka Milica Mančić Stojković prerezali su demonstrativno ogradu koja je trebalo da spreči prolaz sve većeg broja migranata

BUDIMPEŠTA - Mađarska policija uhapsila je danas funkcionera Demokratske koalicije Đerđa Kakuka, pošto je demonstrativno prerezao bodljikavu žicu nedavno postavljenu na mađarsko-srpskoj granici, javila je novinska agencija MTI.

Žičanu ogradu su demonstrativno prerezali mađarski opozicionar i srpska novinarka u blizini mesta Roska u južnoj Mađarskoj, gde je pre sečenja žice, Kakuk održao zajedničku konferenciju za novinare sa Milicom Mančić Stojković.

Gyorgy Kakuk rendszer- és kerítésbontó! Respect!

Posted by Szántai-Kis Gergő on уторак 1. септембар 2015.

Prema njegovim rečima, ograda nije imala praktično obrazloženje, jer nije mogla da smanji broj izbeglica koji dolaze u Mađarsku. Istovremeno, to ide protiv osnovnih principa Evropske unije i borbe protiv švercera ljudima, "kojima ograda služi kao izgovor da izbeglicama skuplje naplaćuju ubacivanje u zonu šengena", naveo je Kakuk.

Mađarska policija je saopštila da je sečenjem žičane ograde, Kakuk počinio krivično delo protiv državne imovine. Mađarski politicar je priznao krivicu. Akciju su organizovali novinarka i književni prevodilac iz Beograda Mančić Stojković i novinar i političar iz Budimpešte, Djerđ Kakuk, autor projekta "Balkanski put". Mančić Stojković je rekla Tanjugu da ta ograda mora da se sruši, jer je ona bezbednosno potpuno beskorisna tako da u obe države danas ima više izbeglica nego juče.

"Ograda ne zaustavlja nikoga, ali je snažan simbol podela i straha", rekla je ona dodavši da je vreme Berlinskog zida i "hladnoratovskih ograda" iza nas. Prema njenim rečima, nedopustivo je da se u 21. veku podižu zidovi između naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track