Radoš Bajić: Nikolić mi je obećao pare za seriju, a dao mi samo rakiju!
Foto: Beta, Jevtic

Bez dlake na jeziku: Reditelj u autorskom tekstu otkrio

Radoš Bajić: Nikolić mi je obećao pare za seriju, a dao mi samo rakiju!

Društvo -
Budi potpuno siguran da ćeš imati moju punu podršku, kazao je Tomislav Nikolić i poklonio mi flašu tomovače. Posle me ignorisao. Baš kao i Ivica Dačić

BEOGRAD - O neostvarenim obećanjima Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, izdajama, pretnjama smrću, velikoj ceni koju je platio zbog naklonosti Borisa Tadića i mukama s kojima se susretao tokom snimanja serije „Ravna gora“ reditelj Radoš Bajić govori u svom autorskom tekstu.- „Ne brini, budi potpuno siguran da ćeš imati moju punu podršku“, rekao mi je Tomislav Nikolić 2011. godine ugostivši me na planini Gledić i poklonio mi flašu „tomovače“. Dve godine kasnije ignorisao je sve moje pozive - priseća se Bajić u tekstu objavljenom u magazinu Nedeljnik:Prekršili obećanje- Bilo mi je bitno njegovo mišljenje jer sam znao da je Nikolić 1993. na Romaniji proglašen za četničkog vojvodu.Međutim, Tomislav Nikolić prekršio je sva obećanja data Radošu Bajiću. Kad su se decembra 2012. sreli na novogodišnjem prijemu u Domu garde na Topčideru, Nikolić mu je prošaptao: „Pomoći ću ti kad se još malo pročistiš.“- Nisam shvatio šta je hteo da kaže. Da li je mislio na moj „politički angažman“, na moje prijateljstvo s Tadićem ili Tijanićem? Ostao sam zatečen.Serija „Ravna gora“, zamišljena kao prvi deo trilogije o Drugom svetskom ratu, emitovana je na RTS u 2013. i 2014. godini, ali umesto predviđenih 50, imala je samo 15 epizoda. Idejni tvorac serije bio je bivši direktor RTS, pokojni Aleksandar Tijanić, a pre početka snimanja Bajić je otišao kod čelnih ljudi države kako bi zatražio finansijsku pomoć.Ivica me zvao u SPS- Boris Tadić podržao je ideju o projektu, ali je bio zabrinut zbog reperkusija koje će proizvesti - hoće li doprineti pomirenju ili još dubljoj podeli? Ivica Dačić nije delovao oduševljeno, rekao je da će se SUBNOR usprotiviti, ali je obećao logističku podršku MUP. Nakon toga, dve pune godine nije odgovarao ni na moje privatne poruke niti na službene dopise produkcije. Kasnije me je zvao u SPS. Rekao sam mu „ne“. I danas isti odgovor dajem svim političkim liderima koji me pozivaju u svoje stranke - kaže Bajić.

Prema njegovim rečima, pomoć su mu obećavali i tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, šef BIA Saša Vukadinović i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković. Međutim, sve se promenilo posle izbora u maju 2012. godine.- U zemljama sa zakržljalom demokratijom i snažnom autokratijom nema kontinuiteta ni u čemu, uvek sve kreće iz početka s pozicije politike koja je osvojila vlast. Ugovor potpisan s jednima najčešće važi dok u fotelju ne sednu drugi. Zbog činjenice da je projekat „aminovao“ bivši režim DS, srpska država sa SNS na čelu započela je tihi bojkot projekta - piše Bajić u svojoj ispovesti.Kontaktirali smo kabinet predsednika Nikolića, Ivicu Dačića i Borisa Tadića, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

InternetDOBIJAO PRETNJE SMRĆUBajić se osvrnuo i na svakodnevne pretnje koje je dobijao putem telefona i interneta. „Čuvaj se četničkog noža koji veličaš“, „Vodi računa šta radiš“ i „Komunističko đubre“ bile su samo neke od njih.- Svi evropski narodi su smogli snage da pogledaju svoje lice u ogledalu istorije, samo Srbi ni posle 70 godina od tragičnog bratoubilačkog i međusrpskog rata nemaju snage, a ni volje da tako nešto učine. Kome danas u Srbiji smeta Draža Mihajlović i „Ravna gora“? Srbiji moramo ponuditi istinu - završava Bajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track