RAK GRLIĆA MATERICE SE MOŽE SPREČITI: Srbija druga u Evropi po broju umrlih od ove bolesti
Foto: Think

Poražavajuća statistika

RAK GRLIĆA MATERICE SE MOŽE SPREČITI: Srbija druga u Evropi po broju umrlih od ove bolesti

Društvo -
BEOGRAD - Srbija po broju umrlih od raka grlića materice zauzima drugo mesto u Evropi, rečeno je danas na debati ''Rak grlića materice je moguće sprečiti. Budi odgovoran''.

Na debati je poručeno da se rak grlića materice može sprečiti ukolliko se zdravlju poklanja dovoljno pažnje i redovno se ide kod ginekolga.

Tokom debate u Mikser Hausu, na kojoj su razmenjena stručna mišljenja, ali i lična iskustva, poručeno je da je prevencija presudna, a putem video poruke prisutnima se obratila potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da u Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli 1.250 žena, devojčica, majki, baka, sestri, a da blizu 500 njih izgubi život.

I kada dođu kod lekara već bude kasno zato vas molim idite kod ginekologa, pregledajte se i budite odgovorne pre svom životu i svom telu, poručila je Mihajlović.

Direktor GAK Klinički centar Aleksandar Stefanović rekao da u Srbiji 1.400, 1.500 žena godišnje oboli, a skoro 500 umre od te bolesti što su cifre koje nas moraju zabrinuti.

''Karcinom grlića materice je bolest koja se moze sprečiti. To dokazuje i nauka, ali i iskustvo zemalja koje već decenijama imaju organizovan skrinig'', rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, tako su evropske zemlje, gde se već nekoliko decenija koristi skrining, smanjile incidencu bolesti na ispod jedan odsto od 1.000 stanovnika što je višestruko manje nego što danas ima u Srbiji.

Stefanović ističe da je bitno da šira populacija i žene znaju da je potrebno odvojiti jedan dan, jedan sat za pregled koji je bezbolan i brz i koji može da spase život.

Navodeći da se skrining primenjuje od 2012. godine, on je rekao da je tokom tri godine pozvano oko 300.000 žena, a da se odazvalo, kada se saberu i one koje su spontano došle na pregled, oko 57 odsto. Debata je održana u okviru kampanje ''Budi odgovorna'' koju organizuje udruženje Roditelj sa ciljem da se dodatno osnaži javna svest o načinima prevencije grlića materice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track