RASTE RODITELJSKI DODATAK: 100.000 od države za prvu bebu!
Foto: Shutterstock

Mašala

RASTE RODITELJSKI DODATAK: 100.000 od države za prvu bebu!

Društvo -

Uvećanje od skoro 300 odsto trebalo bi da zaživi na proleće, dok će u nešto manjem procentu biti povećani i iznosi za drugo i treće dete

Ministarstvo finansija bi kroz nekoliko meseci trebalo da odobri predlog o povećanju roditeljskog dodatka za prvorođeno dete sa sadašnjih 38.000 na 100.000 dinara.Roditeljski dodatak biće uvećan za svu decu, ali ne u istom procentu. I dalje će se samo neke kategorije isplaćivati odjednom, a najveće povećanje osetiće roditelji prvog naslednika, dok će postotak uvećanja za drugo i treće biti nešto niži. Ovo je deo strategije Demografskog saveta, koji je nedavno osnovan.Direktorka udruženja Roditelj Gordana Plemić istakla je da je svaka mera koja smanjuje siromaštvo roditeljstva značajna i dobrodošla.

Isplatite odjednom sve- Ako bude tako kako najavljuju, nadam se i da će biti dugoročno, kako bi moglo da se ocenjuje koliko je takva mera doprinela u povećanju nataliteta i koliko pomaže roditeljima - navela je Plemićeva. Ona dodaje da je bitno i da pomoć bude isplaćena odjednom. Procedura za ostvarivanje roditeljskog dodatka će i dalje ostati ista, s tim što postoji mogućnost da se novac ubuduće direktno i mnogo brže uplaćuje mama i tatama. Veći broj korisnikaOva usluga će biti olakšana jer će se izvršavati preko e-uprave, odnosno elektronski, a država će pribavljati dokumenta. U ovoj godini je takođe planirano uvećanje dečjeg dodatka za decu sa invaliditetom za 50 odsto. Pored ovog uvećanja, iz Ministarstva rada je najavljeno da će biti donesen Zakon o finansijskoj podršci porodicama, čime bi se povećao broj žena koje će imati pravo na nadoknadu.

ZORANA KUNOSIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track