HAOS U NJUJORŠKOM PODZEMLJU ZBOG PALJENJA SVETINJE: Rat mafije zbog crkve i Kurira!

Žestok sukob

HAOS U NJUJORŠKOM PODZEMLJU ZBOG PALJENJA SVETINJE: Rat mafije zbog crkve i Kurira!

Društvo -

Albanac Džon Alite, nekadašnji plaćeni ubica, tvrdi da nije podmetnuo požar na Menhetnu i da mu sve smešta bivši šef Džon Goti mlađi, vođa italijanskog klana.

Članovi najčuvenije mafijaške porodice Gambino iz Njujorka zaratili su zbog nedavnog požara u srpskoj sabornoj crkvi Svetog Save na Menhetnu!Kurir je prvi pisao da se sumnja da je u paljenju učestvovala albanska mafija. U pojedinim srpskim medijima je kasnije Džon Alite, mafijaš albanskog porekla i bivši plaćeni ubica, označen kao mogući krivac za izazivanje vatre u pravoslavnoj svetinji na Vaskrs.

Albanac optužuje Srbe

Međutim, Alite oštro odbacuje te tvrdnje i optužuje bivšeg saradnika i kuma ozloglašene mafijaške porodice Gambino Džona Gotija mlađeg za plasiranje takvih informacija. Goti, s druge strane, tvrdi da Alite koristi ovu situaciju za sticanje novca i popularnosti.

- Optužbe da sam zapalio srpsku crkvu su besmislene. Pozvao sam FBI i službu državne bezbednosti SAD da im kažem za šta me optužuju. I oni smatraju da je to suludo, smejali su se! Ti medijski napisi služe da se opet izazove dugogodišnji sukob između Srba i Albanaca - izjavio je za Njujork post Alite, koji se danas predstavlja kao borac protiv vršnjačkog nasilja.Prema njegovim rečima, postoje indicije da je za plasiranje tih informacija odgovoran Džon Goti mlađi, s kojim je u dugogodišnjem sukobu.- Nisam siguran da je on, ali svakako bih voleo da se vidimo. Rekao bih mu: „Pogledaj me u oči i hajde da okončamo ovo“. Srbi imaju misiju da započnu novi rat, to se događa već mesecima - kazao je ovaj bivši robijaš.S druge strane, Goti mlađi izjavio je za američke novine da ne želi da se vidi s bivšim „kolegom“ i da je sam Alite pustio glasine da je zapalio srpsku crkvu.- To je ono što on radi, širi takve glasine kako bi stekao novac i popularnost! On sad pravi dokumentarac o sebi i želi da se šlepa uz ime Goti! Mi smo ga odavno prognali iz porodice. Čovek sam koji oprašta, ali s njim više ne želim da se vidim - rekao je Džon Goti mlađi, koji takođe tvrdi da je završio s mafijaškim poslovima, i to još 1999. godine.Svedočio protiv šefaSukob između bivših saradnika iz klana Gambino kulminirao je 2009, kad je Alite svedočio na sudu protiv svog bivšeg šefa Gotija, a očigledno se sada nastavlja.Da podsetimo, saborna crkva Svetog Save u samom srcu Menhetna izgorela je do temelja na Vaskrs. Zvaničan uzrok požara još nije utvrđen, ali vatrogasci su tvrdili da su ga izazvale sveće. Ipak, srpski patrijarh Irinej ubrzo je izjavio da je „najmanje moguće da su sveće bile uzrok požara“ i potvrdio saznanja Kurira da očekuje da se američki FBI uključi u istragu.

Džon Goti mlađi (53)* sin je legendarnog kuma italijanske mafije i šefa porodice Gambino Džona Gotija* preuzeo je poslove 1992. godine, nakon očevog hapšenja* jedini je od Gotijevih sinova koji je nastavio porodični „biznis“* više puta je hapšen pod optužbama za ubistvo, trgovinu drogom, reketiranje i iznudu* tvrdi da se povukao iz kriminalnih poslova 1999. godine* ranjen je u Njujorku 2013. godine pod nejasnim okolnostima* njegova ćerka Viktorija bila je zvezda rijalitija „Odrastanje Gotijevih“* supruga ga je optužila da je i njihovog sina uveo u svet mafije

Od ljubavi do mržnjeNEKAD BILI KUMOVIViše od 20 godina Alite je bio visokorangiran u hijerarhiji porodice Gambino, jedne je od pet najjačih porodica u Njujorku, koja se bavila ubistvima, iznuđivanjem novca i reketiranjem. Prema sopstvenom priznanju, bio je „na vrhu lanca ishrane“, a sarađivao je i sa ocem i sinom Gotijem, koji mu je čak bio kum na venčanju s prvom ženom 1998. godine. Međutim, sve se promenilo kad je FBI Aliteu dostavio dokumenta da je Goti mlađi zapravo „krtica“.

Džon „teflon don“ GotiUSPEŠNO IZBEGAVAO HAPŠENJANikoga ne lažem, jer se nikoga ne bojim. Lažeš jedino onda kada te je strah. Ja ne znam šta je strah - bila je rečenica koju je poslednji pravi mafijaški don Džon Goti stariji često izgovarao.Zahvaljujući trgovini drogom, brzo je stekao bogatstvo, a 1985. organizovao je ubistvo Pola Kasteljana, tadašnjeg šefa porodice Gambino. Pao je nakon što ga je otkucao bliski saradnik Salvatore Gravano, poznatiji kao Semi Bik. Zvali su ga „teflonskim donom“ jer je tokom godina uspešno izbegavao hapšenja. Šef porodice Gambino i kum Njujorka preminuo je od raka grla u zatvorskoj bolnici u Springfildu 2002, u 61. godini.

NOVA TEORIJA: Da li je ovaj albanski mafijaš zapalio srpsku svetinju u Njujorku?

KRIMINALNA POZADINA ZLOČINA: Albanska mafija zapalila srpsku crkvu u Njujorku?!

PRVE FOTOGRAFIJE IZNUTRA: Potresni prizori urušene srpske svetinje u Njujorku

PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR: Samo FBI može da otkrije ko je zapalio crkvu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track