RAT VRŠNJAČKOM NASILJU Ministar Šarčević: Nećemo dati da se đaci ubijaju
Foto: Privatna Arhiva

Ministar prosvete najavio

RAT VRŠNJAČKOM NASILJU Ministar Šarčević: Nećemo dati da se đaci ubijaju

Društvo -

Mladen Šarčević kaže da će novi set zakona koji će biti na javnoj raspravi u februaru uvesti strože kazne za nasilnu decu, roditelje i nastavnike

Ne propustite...

ZATVORILI DEČAKA (10) U ŠKOLSKI WC I PRETUKLI: Nov slučaj brutalnog vršnjačkog nasilja užasnuo BiH

KAZNE ZA ALEKSINU ŠKOLU I BIVŠU DIREKTORKU: Nisu sprečili vršnjačko nasilje zbog kojeg se ubio

(VIDEO) BRUTALNI NOKAUT U PODGORICI: Srednjoškolac i osnovac "1 na1", ostali đaci navijali i snimali

(VIDEO) MAJKA PROGOVORILA O MALTRETIRANJU U ŠKOLI: Evo šta je njena ćerka doživela na času istorije!

JEZIVA PRIČA MAJKE KOJOJ SU ZLOSTAVLJALI SINA: Detetu su mi skakali po glavi i niko nije pomogao

PRETUČENA TINEJDŽERKA (15) NE SME DA IZAĐE IZ KUĆE: Stižu joj nove pretnje od vršnjaka nasilnika!

PONOVO VRŠNJAČKO NASILJE U ŠKOLI: Dečak niz stepenice gurnuo petoro vršnjaka, dvoje povređeno

(VIDEO) ŠOKANTNO: Vršnjaci brutalno pretukli Patriciju (15), slomili joj vilicu na dva mesta!

(VIDEO) TO JE BILO DETINJSTVO: Da se ove emisije prikazuju danas, bilo bi manje vršnjačkog nasilja!

ZLOSTAVLJALI OSNOVCA: Skinuli dečaka (13) golog, vezali ga za koš i mučili

MALTRETIRAJU JE U ŠKOLI JER JE SIROMAŠNA: Ne nosi najke i nema ajfon pa je svakodnevno šikaniraju!

Marina ide u 6. razred, nema firmirane stvari i nov telefon. Zato je SVAKI DAN ceo razred ZLOSTAVLJA

ZAŠTO TI MUVAŠ MOJU DEVOJKU: Đak voždovačke Škole za negu lepote pretučen zbog ljubomore

VRŠNJAČKO NASILJE U ZEMUN POLJU: Dečak (13) polomio obe noge jer je morao da skoči sa krova vrtića!

NEZAPAMĆENO VRŠNJAČKO NASILJE U ŠAPCU: Devojčica (13) u snimku pretila da će ubiti školske drugarice

(ANKETA) DA LI BISTE NOSILI ŠKOLSKU UNIFORMU: Ove su hit u svetu! Izaberite svoju!

TUČA U DVORIŠTU ŠKOLE U PROKUPLJU: Dečak (11) potukao se s vršnjakom, povređeno mu oko

KRENUO PEŠKE OD NOVOG SADA DO BEOGRADA: Od trga do trga sa jednim zahtevom - Hoćemo Aleksin zakon!

VRŠNJAČKO NASILJE: Udarao učenicu (16) dok je nije onesvestio!

HAOS U DRUGOJ EKONOMSKOJ: Učenik (16) pretukao drugaricu (16), završila u Urgentnom!

Nova zakonska rešenja koja je predložilo Ministarstvo prosvete, a o kojima će se raspravljati u februaru smanjiće vršnjačko nasilje u školama, obećao je ministar prosvete Mladen Šarčević.Apel dečaka F. T. (10), učenika OŠ „Milovan Glišić“ iz Valjeva, koga već godinu i po maltretiraju njegovi vršnjaci, o čemu je Kurir juče pisao, ponovo je alarmirao javnost u Srbiji. To je samo jedan u nizu primera, od kojih su se neki, nažalost, završili tragično.

Kažnjavanje

Ministar kaže da najveću odgovornost za agresivnu decu snose roditelji, a onda i škole i da će država učiniti sve da se nasilje smanji i da deca nikad više ne dignu ruku na sebe zbog maltretiranja:- Imali smo primere škola koje, iako su im roditelji prijavljivali nasilje, ništa nisu preduzele. To više neće moći. Uvešće se strože kazne za profesore, razredne starešine i direktore, koji će lakše, bilo privremeno ili trajno, ostajati bez licence. Takođe, novim setom zakona trebalo bi da se pooštre sankcije i za roditelje, koji će biti kažnjavani za agresivno ponašanje dece.Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da je poseban problem to što su prosvetnim radnicima vezane ruke.

MINISTAR ŠARČEVIĆ: KAŽNJAVAĆEMO NASILJE

Zavezane ruke

Ratko BožovićMORAMO ZAŠTITITI NEVINERatko Božović, sociolog, kaže da je neverovatno da kao društvo nismo ništa naučili iz primera Alekse Jankovića.- Deluje krajnje dramatično da takva patološka stanja nisu identifikovana i da nije pronađen način da decu zaštitimo.

Sanda Rašković Ivić, nezavisni poslanikEdukacija roditelja i profesoraMoramo insistirati ne samo na odgovarajućim zakonskim rešenjima već i na edukaciji roditelja i profesora, koji bi trebalo da uče decu normalnijoj komunikaciji. Siromaštvo je dovelo do toga da su prosvetni radnici i pedagozi nezainteresovani, a deca su, prekovremenim radom roditelja, izložena lošim modelima.Zoran Milivojević, psihoterapeutDublji pristup, ne površinskiNe verujem da će zakon bitno promeniti stvari. Škola mora bolje da funkcioniše i da od njih pravi prijateljsku grupu. Dublji pristup, a ne površinski. Psihičko i fizičko nasilje, to boli, ali još više boli kad vam kažu da ste ludi. Svaki slučaj mora da se izvede do kraja, a nasilnici, pa i škola ako zataškava slučaj, moraju biti kažnjeni.Predrag Azdejković, gej aktivistaUvesti nultu tolerancijuProblem je sistemski jer i kad imamo zakone, oni se ne primenjuju, a sudovi imaju razumevanja za nasilnike i opravdavaju ih, staju na njihovu stranu umesto na stranu žrtve. Treba uvesti nultu toleranciju na nasilje u školama kao u Americi i da se nasilnici izbacuju iz škole.Neda Ukraden, pevačicaŠto hitnije usvojiti zakonJa sam zgrožena, to je nedopustivo ponašanje škole. Tolerancija treba da bude nulta na nasilje. Porodica i škola moraju biti primer, ako tu nema nulte tolerancije na nasilje, onda je stvar propala stvarno. Država što hitnije da usvoji novi zakon, nulta tolerancija na nasilje na svim nivoima je jedini spas.

HRONOLOGIJAseptembar 2015 - Tri srednjoškolke prebile su drugaricu u Kruševcu zbog ekstravagantnog oblačenja i nadograđenih noktijuoktobar 2015 - Sedmogodišnjakinja iz Bačke Palanke povređena je u tuči s vršnjakinjama, od kojih joj je jedna gasila cigarete po vratuoktobar 2015 - Učenik šestog razreda iz Stare Pazove toliko je jako udario dečaka da su lekari mislili da mu je napukla jetra. Žrtvi je skakao po abdomenu i udarao je u bubregeoktobar 2015 - Dvojica učenika OŠ „Đura Jakšić“ u Paraćinu maltretirala su dečaka, terala ga da pije vodu iz pisoara i prisilno ga ošišalanovembar 2015 - M. M., učeniku Srednje tehničke škole „Mileva Marić“ u Titelu, drugovi su sipali deterdžent u oči i pretili mu da će mu silovati sestrunovembar 2015 - F. M. (14), učenika osmog razreda OŠ „Ivo Andrić“ u Beogradu, pokušao je nožem da raseče U. R. po stomaku, ali mu je, na sreću, samo posekao rukudecembar 2015 - M. Š. (13) teško je povređen kad su ga dvojica petnaestogodišnjaka ispred OŠ „Kneginja Milica“ na Novom Beogradu šutirala u lice i skakala mu po glavimart 2016 - Učenika šestog razreda OŠ „Branko Radičević“ u Beogradu osmaci su pretukli kaišem u školskom toaletu i terali ga da pije urindecembar 2016 - Učenik šestog razreda OŠ „Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru rekao je roditeljima da će se ubiti nakon što je ponovo prebijen u školidecembar 2016 - Dečak (12) pretukao je u OŠ „Takovski ustanak“ Bojana D. (10), dečaka s posebnim potrebama

R. Kantar - M. Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track