REGIONALNA LIDERSKA KONFERENCIJA: Advokatura garancija ljudskih prava i Ustava
Foto: Udovicic

Uspešno održana

REGIONALNA LIDERSKA KONFERENCIJA: Advokatura garancija ljudskih prava i Ustava

Društvo -
Advokati mogu da oblikuju pravosuđe i zakone u korist društva, istakla je Elizabet Anderson, direktorka Inicijative za vladavinu prava Američke advokatske komore

BEOGRAD - Regionalna liderska konferencija za advokatske komore i civilno društvo, na kojoj će domaći advokati, kao i njihove kolege iz regiona, razmenjivati iskustva, održana je u Beogradu.- Advokatura je garancija ljudskih prava i pokretač društvenih promena, a posle nedavnih protesta u Srbiji dodatno je ojačala. Dobili smo podršku iz svih krajeva zemlje i sveta jer su ljudi prepoznali da se borimo za vladavinu prava, nezavisnost profesije i očuvanje Ustava - rekao je Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, na otvaranju konferencije u hotelu „Metropol“.

Rešavanje problemaĐorđević je podsetio da srpska advokatura datira od 1862. godine, što je čini jednom od najstarijih u regionu, kao i da je do danas ostala samoregulatorna i nezavisna profesija.- Verujem u moć umrežavanja, u advokaturi posebno. Advokati mogu da oblikuju pravosuđe i zakone u korist društva jer znaju kako pravo funkcioniše u praksi. Takođe, saradnja jača komore i pomaže im da reše aktuelne probleme - istakla je Elizabet Anderson, direktorka Inicijative za vladavinu prava Američke advokatske komore.Ovu konferenciju organizovao je Program balkanske regionalne mreže za vladavinu prava (BRRLN), koji promoviše vladavinu prava kroz izgradnju mehanizama kojim se omogućava advokatskim komorama i organizacijama civilnog društva, koje se bave sektorom pravosuđa u državama članicama mreže, da sarađuju, međusobno razmenjuju znanje i praksu.

Podrška USAIDProgram sprovodi Inicijativa za vladavinu prava Američke advokatske komore, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track