REHABILITACIJA MIHAILOVIĆA Marković: Nikada nije dokazano da je sarađivao sa okupatorom
Foto: Fonet Nenad Orevic

REAGOVANJA

REHABILITACIJA MIHAILOVIĆA Marković: Nikada nije dokazano da je sarađivao sa okupatorom

Društvo -
Četnički pokret je bio veoma protivrečan, međutim nikada nije dokazano da je Draža Mihailović osuđen da je sarađivao sa okupatorom, niti da je učestvovao u ratnim zločinima, kaže istoričar

BEOGRAD - Na istom procesu na kom je osuđen Draža Mihailović osuđen je i Slobodan Jovanović. Rehabilitacija se odnosi na neregularni sudski proces. Četnički pokret je bio veoma protivrečan, međutim nikada nije dokazano da je Draža Mihailović osuđen da je sarađivao sa okupatorom, niti da je učestvovao u ratnim zločinima, što nije slučaj sa mnogim njegovim komandantima, izjavio je portal Kurira Predrag J. Marković, istoričar.

On je naglasio da ne treba da zbunjuje postojanje dva pokreta otpora. U Poljskoj su vojnici Vojske u otadžbini (Armija Krajova) za vreme komunističke vlasti osuđivani kao saradnici okupatora, ocenio je istoričar Marković.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Pred Višim sudom u beogradskoj Palati pravde danas je rehabilitovan general Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović.

Sud je usvojio zahtev za rehabilitaciju i tako poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan. Današnja odluka suda da se "Mihailović smatra neosuđivanim" pozdravljena je u sudnici burnim aplauzom.

(A. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track