REHABILITACIJA MIHAILOVIĆA Samardžić: Draža je apsolutno nevin čovek
Foto: Printscreen Youtube

Reagovanje

REHABILITACIJA MIHAILOVIĆA Samardžić: Draža je apsolutno nevin čovek

Društvo -
Rehabilitacijom sigurno će doći do pomeranja u zvaničnoj istoriji koju su pisali državni činovnici, ali će kod njih biti problema jer je Draža sve ove godine za njih bio zločinac, kaže Milosav Samardžić, jedan od podnosilaca zahteva za rehabilitaciju đenerala Mihailovića

BEOGRAD - Drago mi je da je takva odluka doneta, jer je Draža Mihailović apsolutnonevin čovek. U svakoj vojsci i ratu je bilo zločina, ali bitno je razlikovati da li je vojska bila zločinačka. Pripadnici Jugoslovenske vojske su videli neprijatelja u svakom onom koji je nosio pušku, za razliku od parvojske komunističkog pokreta koja je bila ideološki obojena. Znači treba da se zna razlika. Komunisti često porede selo Vranić, kao mesto u kome su četnici pobili meštane, a ne navode Beograd gde je vojska jedne totalitarne ideologije pobila gomilu civila, izjavio je za portal Kurira Milosav Samardžić, publicista i jedan od podnosilaca zahteva za rehabilitaciju Draže Mihailovića.

Samardžić dodaje da će rehabilitacijom sigurno doći do pomeranja u zvaničnoj istoriji koju su pisali državni činovnici, ali će kod njih biti problema jer je Draža sve ove godine za njih bio zločinac. On dodaje da za njega to neće biti nikakav problem pošto je argumentovano pisao o Draži Mihailoviću, dok za državne istoričare će to biti problem jer to nisu smeli do sada da rade.

- Rehabilitacijom Draže Mihailovića otvara se čitav jedan prostor. Do sada se po njemu nijedan ulica, klub nisu smeli nazvati, a sada će to biti znatno drugačije, kaže Samardžić.

FOTO: Marina Lopičić
FOTO: Marina Lopičić

Na pitanje kakva će reakcija biti protivnika na odluku o rehabilitaciji Draže Mihailovića, Samardžić kaže da je njihov glavni motiv zašto su protiv rehabilitacije je imovina na Dedinju. On navodi da su partizani ulaskom u Beograd 1944 uzeli oko 1.000 vila, a restitucijom je samo jedna vraćena ( vila Crnogorka). Kao zaštitnike takvih privlegija Samardžić navodi i Žene u crnom koje se protive rehabilitaciji Draže Mihailovića.

- Žene u crnom kad pođu na protest polazile upravo iz tih vila na Dedinju koje su nasledile od svojih ovčeva titovih generala. Njima je u mozgu preprka da Draža bude rehabilitovan jer on stoji kao prepreka između te vile i pravog vlasništva nad njima. One će zato do poslednjeg momenta braniti privilegije komunističke revolucije, na kraju naglašava Samardžić.

http://www.youtube.com/watch?v=7O9L2wP3sl0

Pred Višim sudom u beogradskoj Palati pravde danas je rehabilitovan general Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Draža Mihailović. Sud je usvojio zahtev za rehabilitaciju i tako poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan. Današnja odluka suda da se "Mihailović smatra neosuđivanim" pozdravljena je u sudnici burnim aplauzom.

(A. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track