REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Od 1. marta registar cena nepokretnosti
Foto: Marina Lopičić

NOVINE

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Od 1. marta registar cena nepokretnosti

Društvo -

Republički geodetski zavod unapredio je Registar cena nepokretnosti koji je deo sistema Masovne procene vrednosti nepokretnosti sa ciljem da omogući građanima i privredi brz i jednostavan uvid u prosečne cene nekretnina na teritoriji cele Srbije kako bi im poslužile kao orijentir pri kupovini i investiranju.

Podaci Zavoda, na čijem je čelu Borko Drašković, koji će od 1. marta biti javno dostupni, pokazuju da je tokom prošle godine prometovano čak 126.000 nepokretnosti, što je za 12 odsto više u odnosu na 2015. godinu, a da se obim tržišta nepokretnosti vratio na nivo pre ekonomske krize koja je pogodila svet padom njujorške berze u semptembru 2008. godine.

Direktor RGZ Borko Drašković, foto: Aleksandar Jovanović
Direktor RGZ Borko Drašković, foto: Aleksandar Jovanović

Na nivou Republike Srbije, prosečna cena korišćenog stana je 880 evra po metru kvadratnom i nije se menjala od 2015. godine. Na sajtu RGZ www.rgz.gov.rs, dva puta godišnje biće prezentovan izveštaj o promeni prosečnih cena nepokretnosti u Srbiji, tako da će ažurirani podaci za 2017. godinu, biti dostupni već 1. septembra.

Takođe, obim tržišta nepokretnosti u Srbiji vratio se prošle godine na nivo pre ekonomske krize, koja je pogodila svet 2008, i za 12 odsto je veći u odnosu na 2015. Kako je saopštio Republički geodetski zavod prošle godine trgovalo se sa čak 126.000 nekretnina, prosečna cena korišćenog stana u našoj zemlji je 880 evra po kvadratnom metru i ta cena se nije menjala dve godine...

Od 126.000 trgovanih nekretnina prošle godine, najskuplje je koštao stan u centru Beograda, čiji je kvadrat koštao 5.290 evra.Iako se novogradnja, po pravilu, prodaje po višim cenama u odnosu na korišćene stanove, najskuplji stan u Srbiji, u prošloj godini, ipak nije bio novogradnja...Građani i privrednici moći će od 1. marta lakše da se odlučuju za investiranje u nekretnine, pošto je Republički geodetski zavod unapredio sistem procene prosečne cene nekretnina u Srbiji.Kako se ističe u saopštenju RGZ, Zavod je unapredio Registar cena nepokretnosti, koji je deo sistema Masovne procene vrednosti nepokretnosti...

BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 22.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track