RODITELJI, OVO JE U SRBIJI ZABRANJENO ZAKONOM: U ovim poslovima deca više neće smeti da vam pomažu
Foto: AP/Ilustracija

Država sačinjava listu opasnih poslova

RODITELJI, OVO JE U SRBIJI ZABRANJENO ZAKONOM: U ovim poslovima deca više neće smeti da vam pomažu

Društvo -

Roditelji će morati da budu obazriviji pre nego što angažuju decu na određenim poslovima, jer država sada propisuje uslove u kojima deca ne smeju da rade.

Svakodnevni i višečasovni rad na njivi, čak i kao pomoć roditeljima, rad na građevini, u rudniku, gde ima dima… samo su deo predložene liste opasnih poslova za decu, koja će biti data Vladi Srbije na usvajanje.

Prema pisanju lista, tehnička radna grupa Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu je, uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada, pripremila Listu opasnih poslova za decu mlađu od 18 godina, koja je još u formi nacrta, a kada bude usvojena deca će konačno imati zaštitu od angažovanja na opasnim poslovima.

Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Koordinatorka projekta Međunarodne organizacije rada (MOR) Milica Đorđević navodi da je važno napraviti razliku između poslova koji razvijaju samopouzdanje i veštine, od onih poslova koji se obavljaju u nezdravim okolnostima.

"Rad u takvim uslovima može rezultirati povredom, bolešću ili smrću. Srbija prvi put dobija takvu listu. Do sada smo imali određene kategorije u zakonima i vodilo se računa o posebnim okolnostima, ograničavan je broj sati i spominjao se rad noću i na visini, ali nijedan naš propis nije pokazivao konkretne poslove", kaže Đorđević.

"Svako radno angažovanje koje škodi detetu i sprečava ga da ide u školu jeste zloupotreba"

Kako dodaje, usled siromaštva i nedostatka znanja o rizicima koje određeni poslovi nanose deci, granicu između poželjnog angažovanja i angažovanja dece u opasnim poslovima je nekad teško odrediti, posebno u poljoprivredi i ruralnim sredinama. Međutim, kroz podršku i edukaciju roditelja takva zloupotreba može biti sprečena, dok je za poslodavce neophodno primeniti jasne sankcije.

Foto: Marina Lopičić/Ilustracija
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

"Svako radno angažovanje koje škodi detetu i sprečava ga da ide u školu je zloupotreba. Dete može da pomaže roditeljima, ali shodno svom uzrastu. Ako jednom nedeljno ne ide u školu da bi radilo na poslovima koji nisu u skladu sa uzrastom to se tretira kao zloupotreba dečjeg rada. A ako je angažovano na poslovima sa liste, onda se to tretira kao najgori oblik dečjeg rada", kaže Đorđević.

Primer opasnog posla koji bi trebalo da se spreči, kako navodi, jeste neprirodan položaj, gde na primer dete satima vadi repu, a pritom je pogrbljeno. Ona još dodaje da sve zemlje koje su potpisale Konvenciju 182. MOR obavezale su se da će na nacionalnom nivou da dogovore listu opasnih poslova.

Šta su izrabljivački poslovi

Izrabljivačkim poslovima su najizloženija deca kojoj je ulica postala dom i izvor prihoda. Roditelji ih ne štite i često ih i teraju da prose, peru vetrobrane i skupljaju sekundarne sirovine. Samo u Beogradu je tokom 2015. godine evidentirano 90 slučajeva dece koja se na ulicama zateknu u najranije uzrastu, bez ikakvog nadzora. Vrlo često postoji sumnja da mogu biti žrtve trgovine ljudima. Često se u rukama žena koje prose na ulici viđaju i bebe i to po najhladnijem ili pretoplom vremenu.

Foto: AP
Foto: AP

"Iako ne rade aktivno to jeste zloupotreba dečjeg rada", napominje Milica Đorđević. Šta se nalazi na listi opasnih poslova Nacrt Liste opasnih poslova za decu navodi delatnosti i opise uslova koji su štetni za decu do 18 godina. Opasni poslovi uključuje tri kategorije: angažovanje u okviru određenih delatnosti, izloženost fizičkim uslovima ili hemijskim supstancama i opasnim okolnostima. Detaljno su dati opisi uslova koji su opasni za decu, kao i napomena da li je dozvoljeno u okviru školovanja.

Ovo su zabranjeni uslovi rada

Previše hladno ili toplo

dečaci mlađi od 15 godina ne smeju da podižu više od 10 kilograma, a devojčice 8,

stariji od 15 dečaci 15 kilograma, devojčice 10.

povišeni atmosferski pritisak (kesoni, ronjenje)

Foto: AP/Ilustracija
Foto: AP/Ilustracija

ukoliko se puši u ugostiteljskim objektima i posebnim uslovima smeštaja

rad ispod zemlje i rudnicima

rad na visini ili dubini – građevina

rad noću

prekovremeni rad do 35 sati nedeljno

korišćenje oštrih predmeta

neprirodni položaji tela

rad na raskrsnicama

služenje alkohola

rad sa divljim životinjama

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track