RUSKI LEK ZA RAK STIŽE U SRBIJU? Lečenje malignih bolesti putem nanočestica!
Foto: Shutterstock

Revolucionarno otkriće naučnika u Moskvi

RUSKI LEK ZA RAK STIŽE U SRBIJU? Lečenje malignih bolesti putem nanočestica!

Društvo -

Pacijenti oboleli od malignih oboljenja sa oduševljenjem su dočekali vest da su eminentni ruski naučnici otkrili novu revolucionarnu metodu za lečenje kancera, a srpski onkolozi kažu da bi klinička istraživanja efikasnosti ove metode uskoro mogla da budu sprovedena i u Srbiji!

Naime, naučnici s moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, u saradnji s evropskim kolegama, pronašli su način da istovremeno dijagnostikuju i leče rak, a nova metoda podrazumeva korišćenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje ćelija raka pomoću ultrazvuka. Ovakav vid lečenja, navodno, nije štetan za zdrave ćelije.Naučni odbor- Metoda koju su predstavili ruski naučnici teoretski ima smisla. Međutim, kao i za svaku novu terapiju, potrebno je da se urade klinička istraživanja. Očekujem da bi s njima moglo vrlo brzo da se krene i kod nas. Naša zemlja ima eminentne lekare koji su cenjeni u svetu i već smo učestvovali u velikom broju sličnih istraživanja, pa je vrlo verovatno da bi ruski naučnici kontaktirali s nama i tim povodom - kaže za Kurir poznati srpski onkolog dr Vladimir Kovčin, koji napominje da bi u tom slučaju kod nas bio formiran naučni odbor, a ako se istraživanje pokaže opravdano, onda i etički odbor.- Potom bi se tražila dozvola od Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) i moglo bi da se počne s primenom na našim pacijentima. Međutim, treba biti vrlo oprezan i ne nadati se preuranjeno. Za svojih 35 godina prakse mogu da kažem da se više puta pojavljivala informacija da je nađen lek za rak, a to se, nažalost, nikada nije desilo - navodi dr Kovčin.I dr Ana Jovićević Bekić, epidemiolog u Institutu za onkologiju i radiologiju, ističe da, uprkos brojnim istraživanjima, leka za kancer još uvek nema, što danas mnogi zloupotrebljavaju i ozbiljno bolesnim pacijentima prodaju maglu.Petrolej i kerozin- Pacijentima su se prodavali preparati koji sadrže varikinu, petrolej i kerozin, a oni su se čak davali i deci. Pacijenti moraju znati da zasad ni za jednu metodu alternativne medicine nije dokazano da može izlečiti malignu bolest. Voće, povrće i zdrava ishrana, kao i fizička aktivnost mogu podići imunitet, a razne biljke i čajevi mogu ublažiti neke simptome koji su posledice terapije, ali zasad leka za kancer nema - objašnjava Bekićeva.

Marko Živić, glumac Za izlečenje potrebni sreća i optimizamGlumcu Marku Živiću pre devet godina ustanovljen je kancer na jednjaku i želucu. Operisan je na Prvoj hirurškoj klinici u Beogradu. Danas, kako kaže, s mukom se priseća tog perioda.- Nisam koristio nikakve alternativne metode. Jedina metoda je medicina, znanje, sreća i pozitivan stav - kaže Živić.

Dejan Pantelić, voditelj Nakon lečenja imao 59 kilogramaVoditelju Dejanu Panteliću 2012. godine dijagnostikovan je kancer krajnika. Nakon dve operacije u Beogradu, Panteliću su, kako je pričao, prijatelji pomogli da prikupi novac za lečenje u poznatoj klinici u Nemačkoj. Nakon terapije vratio se u Beograd sa 59 kilograma.- Iako sam bio u emotivno teškom stanju, trgao sam se i shvatio da moram da počnem da se borim - rekao je tada Pantelić.Vojislav Šešelj, političar Pomogli mu Jadrankin hleb i aronijaVojislav Šešelj, lider SRS, nedavno je za Kurir podelio da su najnovija istraživanja pokazala da više nema tragova karcinoma debelog creva, dok mu metastaza na jetri miruje.- Jedem isključivo crni hleb koji sprema Jadranka. Mesi ga od ječma, heljde, integralnog brašna i dodaje razne semenke - rekao je Šešelj, koji ujutro pre jela pije i sok od sibirske aronije.Maja Volk, dramaturg Sve polazi iz glaveMaja Volk, spisateljica i dramaturg, više godina se borila protiv raka i ona smatra da su joj u tome najviše pomogli psihoterapija i zdrava ishrana.- Kancer znači da si od muke počeo da jedeš sam sebe. Prvo čovek mora da reši to sa sobom, a onda je za podizanje imuniteta potrebno koristiti zdravu ishranu. Preporučujem voće, povrće, semenke, klice. To nije hrana za bolesne, to bi trebalo da bude hrana za sve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track