ŠABIĆ: Legitimno je snimati komunalnog policajca, pogotovo kad primenjuje silu
Foto: Fonet

Hapšenje zbog Bus plusa u Zemunu

ŠABIĆ: Legitimno je snimati komunalnog policajca, pogotovo kad primenjuje silu

Društvo -
Svaki javni službenik, pa i policajac, pogotovo u trenucima kad primenjuje silu, mora da računa s tim da je njegovo postupanje apsolutno legitimni predmet interesovanja javnosti. Policajci imaju prava na privatnost kao i drugi građani, ali onda kad nisu na dužnosti, kaže, Rodoljub Šabić poverenik za informacije

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog znacaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je da saopštenje Sinidkata Komunalne policije u kome se, povodom privođenja građanke zbog neposedovanja autobuske karte, osuđuje nezakonito snimanje od strane NN lica i najavljuje podnošenje krivične prijave, nije primeren i opravdan način reagovanja.

Pojedini mediji su objavili da je Sindikat Komunalne policije saopštio da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica koji je snimio incident.

''Svaki javni službenik, pa razume se i policajac, pogotovo u trenucima kad primenjuje silu, mora da računa s tim da je njegovo postupanje apsolutno legitimni predmet interesovanja javnosti'', navodi se u saopštenju poverenika Rodoljuba Šabića.

Kako je navedeno, policajci imaju prava na privatnost kao i drugi građani, ali onda kad nisu na dužnosti.

Dok su na dužnosti njihovi postupci su prioritetno podložni odredbama zakona kojima se uređuje pravo javnosti da zna i pravo javnog informisanja, a ne zakona kojima se štiti privatnost, kaže Poverenik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja