ŠABIĆ: Prava Obrenovčana nisu povređena, kartoni nisu dati
Foto: Zorana Jevtic

Neoprezna izjava Čučkovića

ŠABIĆ: Prava Obrenovčana nisu povređena, kartoni nisu dati

Društvo -

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić utvrdio je, kako je saopšteno danas, da nije došlo do povrede prava građana na zaštitu podataka o ličnosti u slučaju zdravstvenih kartona u Obrenovcu, već da je predsednik te opštine Miroslav Čučković tim povodom dao neopreznu izjavu.

"U postupku nadzora utvrđeno je da je izjava data neoprezno, odnosno neodgovorno, a da u stvarnosti nije došlo do povrede prava građana na zaštitu podataka o ličnosti", zaključio je poverenik nakon okončanja postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u gradskoj opštini Obrenovac.

Postupak je pokrenut povodom Čučkovićeve izjave portalu "Insajder", da je stranoj kompaniji Mei Ta, potencijalnom investitoru, omogućen uvid u 55.000 zdravstvenih kartona građana, odnosno analiza podataka u kartonima, što je uznemirilo javnost.

Poverenik je, nakon izvršenog nadzora u Domu zdravlja u Obrenovcu, koji je podrazumevao proveru svih relevantnih činjenica u vezi sa mogućnošću pristupa zdravstvenim kartonima, zaključio da u poslednja tri meseca nije fotokopiran, ni po zahtevu pacijenta ni po zahtevu trećeg lica, nijedan zdravstveni karton.

Utvrđeno je, takođe, da je Dom zdravlja Obrenovac sa kompanijom "Mei Ta" imao kontakt u dva navrata, kad je kompaniji, na njeno traženje, Dom dao podatke u vezi sa kapacitetima hitne službe, broja vozila i tipa, podatke o radnom vremenu, udaljenost od fabrike, ali ne i bilo kakve podatke o ličnosti.

Domu se takođe, do sada, obratilo ukupno 18 građana, koji su u zahtevu za izdavanje opšteg zdravstvenog uverenja naveli kompaniju "Mei Ta" kao poslodavca, sa čijim zahtevima se postupalo u skladu sa zakonom.

Čučković je u izjašnjenju na zahtev poverenika naveo da je tada rekao da se radi o "rečima izrečenim u zanosu", kao i da mu je "izuzetno žao što je izjava shvaćena na pogrešan način", te dodao da "pod moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću kaže da u konkretnom slučaju nikada nije došlo do obrade podataka o ličnosti bilo kog građanina Obrenovca".

Poverenik je ocenio da bi bilo dobro i korisno da Čučković građanima i zdravstvenim radnicima Obrenovca uputi javno izvinjenje povodom izjave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track