ČEŠLJANJE FINANSIJA Patrijarh Irinej žestoko izribao vladiku Sergija
Foto: FoNet, Zorana Jevtić

Češljanje finansijskih izveštaja i smene u SPC

ČEŠLJANJE FINANSIJA Patrijarh Irinej žestoko izribao vladiku Sergija

Društvo -

Prva tačka današnjeg dnevnog reda biće status niškog Jovana Purića, a patrijarh je juče oštro kritikovao pojedine vladike

Vladika srednjoevropski Sergije i austrijsko-švajcarski Andrej bili su juče, tokom radnog dela prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), na tapetu jer nisu plaćali porez, dok se danas raspravlja o smeni vladike niškog Jovana, saznaje Kurir.

- Patrijarh Irinej je još ranije najavio da će detaljno pregledati finansijske izveštaje svih eparhija kako bi sprečio malverzacije, a imao je šta i da vidi! Vladike Sergije i Andrej nisu plaćali porez i druge obaveze u zemljama Evrope u kojima stoluju, pa su protiv njih podnete poreske prijave. Sad je na račun Crkve stigla naplata svih tih kazni, i to s kamatama! Irinej je bio veoma ljut - kaže dobro obavešten izvor iz SPC.Naime, u Srbiji je SPC oslobođen plaćanja poreskih i drugih obaveza na obavljanje svoje delatnosti, kao što je zarada od krštenja, venčanja, opela, ali to nije slučaj u drugim zemljama Evrope.

- Vladika Andrej se ponašao kao da je u Srbiji, nije želeo u Švajcarskoj da prijavljuje prihode koje ima od prodaje sveća, ikona i knjigovodstvene knjige uopšte, a tamo je Crkva izgubila pravni status. Ranije se spekulisalo čak da će ovo dvoje vladika Irinej rotirati - kažu u SPC i dodaju:

- Iako je najavljeno da se o smenama u vrhu Crkve neće govoriti do kraja sledeće nedelje, prva tačka dnevnog reda biće upravo vladika niški Jovan Purić. Sinod SPC je Jovana privremeno oslobodio obaveza, do redovnog zasedanja Sabora. Razgovaraće se o njegovom statusu, a ako slučajno bude smenjen, odmah na Saboru će se utvrditi ko će ga zameniti.U medijima se već danima spekuliše i da će vladika banatski Nikanor biti smenjen zbog višemesečne afere povodom optužbi grupe sveštenika da ih je zlostavljao i da je nenamenski raspolagao novcem.J. Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track