ŠANSA ZA OBOLELE OD KANCERA: Italijanski neurohirurzi operiššu tumore glave u Kliničkom centru Srbij
Foto: Zorana Jevtic

U naredna tri dana operisaće 9 teških pacijenata

ŠANSA ZA OBOLELE OD KANCERA: Italijanski neurohirurzi operiššu tumore glave u Kliničkom centru Srbij

Društvo -

BEOGRAD - Italijanski neurohirurzi Palo Kapabjanka i Luiđi Kavala, zajedno sa timom lekara Klinike za neurohirurgiju KCS, u naredna tri dana operisaće devet teških pacijenata sa tumorima glave.

Oni će pacijente operisati endoskopskom metodom, tumori se vade kroz nos, što obezbeđuje bolji pristup, te je manja verovatnoća za oštećenje krvnih sudova.U planu je da se operiše osam odraslih pacijenata i dete od 10 godina, sa tumorima hipofize, baze lobanje i urođenim anomalijama lobanje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će ministarstvo zdravlja, RFZO i država uvek podržavati dolaske stranih stručnjaka u Srbiji, jer je to za sistem mnogo jeftinije, nego da pacijenti odlaze u inostranstvo na lečenje."Pacijentima je ovde porodica, tako da je i sa tog aspekta bolje da se operacije rade ovde. Zatim, tokom operacije asistiraju naši lekari, obučavaju se instrumetarke, anesteziolozi", rekao je Lončar.

On je naglasio da ovo nije jednosmerna saradnja, te da će specijalizanti Univerzitetske klinike za neurohirurgiju iz Napulja dolaziti u Kliniku za neurohirurgiju KCS na usavršavannje.Direktor Klinike za neurohirurgiju Miloš Joković kaže da neurohirurzi KCS rade takve zahvate, ali je odabrano devet teških pacijenata sa velikim tumorima, a da se rizik same operacije smanjuje prisustvom iskusnih italijanskih neurohirurga."Ovo je dobar put u osvajanju novih tehnologija. Gosti imaju veliko iskustvo u uklanjanju ovakvih tumora", rekao je Joković.

Prof. Kapabjanka pohvalio je neurohirurgiju KCS i ocenio da je jedan od najnaprednijih centara koje je video u svetu, jer rade 24 sata, posvećeni su poslu koji obavljaju."Lekari ovde znaju da koriste najsavremeniju tehniku i srećan sam što sam mogao da dam svoj mali doprinos u lečenju pacijenata iz Srbije, ali i da se u svetu sazna šta se radi u Beogradu iz oblasti neurohirurgije", kaže Kapabjanka.Prednost endoskopske metode u opearciji tumora glave jeste što se smanjuje rizik da se oštete krvni sudovi. Kroz nos se dolazi do tumora, tako da krvni sudovi i mozak ostaju iza, a kada bi se radilo otvaranje lobanje redosled je obrnut te je tako i verovatnoća za oštećenjem krvnih sudova bila veća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja