ŠARČEVIĆ: Roditeljima više informacija o dopunskoj da manje plaćaju privatne časove
Foto: Zorana Jevtić

Zakon o sistemskom i dualnom obrazovanju posle Nove godine

ŠARČEVIĆ: Roditeljima više informacija o dopunskoj da manje plaćaju privatne časove

Društvo -

BEOGRAD - Ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević je rekao da ima mnogo oblasti koje treba promeniti, ali da se zakon o sistemskom i dualnom obrazovanju očekuje posle Nove godine.

Prema njegovim rečima, reforme traju duže nego što bi trebalo pošto je rad u više od trećina škola loše ocenjen."Imali smo sastanak sa novinarima i najavili sto dana reforme u fazama. Mora sve redom da se popravlja, ako je bilo mnogo tužbi mora i to da reši. Drugo polugodište osnovne škole će krenuti kroz sportske aktivnosti, biće izrađen plan i program za predškolske ustanove. Visoko smo plasirani u oblasti za testiranje za nauku i matematiku", istice Šarčević.

Kaže da ce se rad nastavnika menjati od drugog polugodišta.

"Već od drugog polugodišta nastavni plan i program biće rasterećeni. To je osnova priče, imamo sastanke i bavimo se međupredmetnim potpisivanjim a doći cemo do toga kako se ocenjuje, šta je opterećenje", objašnjava Šarčević.Smatra da će roditelji imati više informacija o tome da li ima dopunske nastave, pa će tako manje plaćati eventualne privatne časove.

Govoreći o licenciranju direktora škola Šarcević je rekao da je obaveza svakog direktora da se obuči, pošto predstavlja jednu ustanovu i ako napravi štetu, Ministarstvo to finansira.

"Red je da pohvalimo dobar deo sistema, školama koje imaju ocenu četiri ćemo uručiti licence, imaće redovne obuke oko menadžmenta. Oni koji su dobili tri imaće manju obuku, a oni koji imaju jedinicu i dvojku, znaci da nešto ne rade dobro. Ne možemo promeniti polovinu škola, ali možemo ih obučiti", objašnjava Šarčević.

Govoreći o novcu koji je izdvojen za prosvetu Šarčević je rekao da ne želi da izrazi stepen svog zadovoljstva."Mora više da se izdvoji za plate, od odvojenog novca nama na plate odlazi vecina. Ne koristimo opremnine, ali ako se uredi imamo dogovor da se pozabavimo tom temom, da deo ušteda ostane u sistemu", kaže Šarčević.Ističe da ako poglavlja 25 i 26 budu otvorena, da ce biti u boljoj poziciji i dodaje da imamo dobre primere i iskustvo komšija i da vidimo njihove greške.

"Lično mislim da je premijer istakao šta će se iz realnih izvora napraviti, istice nam aranžman, i tri odsto povecanja je realno očekivati. Bitno nam je da imamo bolji rast, gde treba da pregovaramo, ali ne valja da stoji priča da ne radimo bolje", zaključio je Šarčević.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja