SAŠA JANKOVIĆ:  Ministarstvo prosvete povredilo prava učenika
Foto: Nebojša Mandić

Promenjena pravila upisa u računarske gimnazije

SAŠA JANKOVIĆ: Ministarstvo prosvete povredilo prava učenika

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povredilo je prava učenika, jer je tokom upisa i nakon polaganja prijemnih ispita za računarske gimnazije promenilo pravila upisa, saopštio je danas zaštitnik građana Saša Janković.

Kako se ističe u saopštenju, učenici koji su polagali prijemni ispit za računarsko odeljenje pri Prvoj kragujevačkoj gimnaziji nisu uspeli da se upišu u željenu školu zbog novog sistema vrednovanja rezultata, koji je objavljen tokom upisa učenika u srednje škole za školsku 2016/17. godinu.

Učenici su prijave za prijemni ispit predavali po jednom Pravilniku, po kome su polagali i prijemni ispit, ali su njihovi rezultati bodovani po drugom Pravilniku, koji je izmenio način bodovanja i rangiranje kandidata, napomenuo je Janković.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

"Ovim propustom Ministarstva povređeno je pravo učenika da postupak upisa u srednju školu bude sproveden i okončan po istim, unapred poznatim pravilima i kriterijumima", utvrdio je Zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je posle utvrđivanja propusta doneo i preporuke za njegovo otklanjanje.

Potrebno je, kaže Ombudsman, da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedi da se u računarsko odeljenje u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji upišu učenici koji su polagali prijemni ispit samo za računarsko odeljenje i u ovo odeljenje bi bili upisani da tokom upisnog postupka nisu izmenjena pravila upisa.

Osim toga, ministarstvo treba u pisanoj formi da se izvini učenicima koji su pretrpeli štetu usled njihovog propusta, te da ubuduće ne menja procedure i pravila koji se odnose na upis ucenika u srednju školu, nakon raspisivanja konkursa za upis, dodao je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track