SAVET EVROPE: Uloga medija je da kritikuju vlast
Foto: Rojters

Poruka povodom Dana slobode medija

SAVET EVROPE: Uloga medija je da kritikuju vlast

Društvo -

U nizu uputstava za zaštitu novinarstva i obezbeđenje sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika koji je usvojen početkom ove godine, Komitet ministara Saveta Evrope zatražio je od zemalja članica da izmene domaće zakone i praksu koja se odnosi na slobodu medija

STRAZBUR - Zakonske odredbe o kleveti ne smeju da dovedu do autocenzure novinara i oslabljuju javne debate, saopštio je danas generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland, u poruci zemljama članicama povodom Dana slobode medija i naglasio da je za demokratiju ključno da mediji obavljaju svoju ulogu ispitivanja i kritikovanja vlasti.

"Svedoci smo zabrinjavajućih trendova da neke vlade zloupotrebljavaju tužbe za klevete u političke svrhe, kao i spornih primena zakona o kleveti koje dovode do pritvaranja novinara i pokušaja da se uspore zakonske reforme koje dekriminalizuju klevetu", naveo je Jagland u saopštenju. Na to se, kako je dodao, ukazuje u Izveštaju o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u Evropi.

U obavljaju svoje kontrolne funkcije, mediji moraju uživati pune garancije koje predviđa Evropska konvencija o ljudskim pravima, u granicama koje ona utvrđuje. Jagland je naglasio da zakoni o kleveti i njihova primena ne bi trebalo da imaju negativan efekat na slobodu izražavanja. Pri izradi nacrta ili amandmana na zakone, vlade bi trebalo da imaju u vidu da je Evropski sud za ljudska prava ukazao na veoma retko izricanje kazne zatvora u skladu sa Konvencijom, samo onda kada su druga fundamentalna prava ugrožena, na primer u slučajevima govora mržnje ili izazivanja nasilja.

Takođe je ključno da sankcije za klevetu predviđene u građanskom pravu budu primerene i da ne mogu biti zloupotrebljene da se ućutkaju mediji, istakao je Jagland. Prema njegovim rečima, kleveta se progresivno dekriminalizuje u većini evropskih zemalja a tamo gde se još ubraja u krivično delo, sankcije se retko primenjuju. Ipak, dodao je on, u proteklim godinama zabeleženo je veliko povećanje broja tužbi i prekomernih iznosa odštete, često većih nego kazne koje predviđa krivični zakon.

U nizu uputstava za zaštitu novinarstva i obezbeđenje sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika koji je usvojen početkom ove godine, Komitet ministara Saveta Evrope zatražio je od zemalja članica da izmene domaće zakone i praksu koja se odnosi na slobodu medija. To uključuje i način na koji se tretira kleveta, kako bi oni bili u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, podseća se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track