Saveti poznatog psihijatra: 6 zlatnih pravila za bezbednost dece na Internetu
Foto: Shutterstock

Internet kao droga

Saveti poznatog psihijatra: 6 zlatnih pravila za bezbednost dece na Internetu

Deca i internet -

Postoji mnogo problema sa kojima deca mogu da se susretnu ukoliko mnogo vremena provode na Internetu. Kako bi roditelji trebalo da se postave i šta da rade kako bi to sprečili?
Ukoliko u kući imate kompjuter, sigurno ste imali problem da svom detetu ograničite vreme koje provodi na Internetu.

"Kada bi im bilo dozvoljeno, moja deca bi provodila svaki dan, po čitav dan na Internetu", kaže otac i lekar dr Dejvid Grinfild, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Konektikatu i autor knjige Virtuelna zavisnost.

U "borbi" sa decom najbolje je da napravite plan i da ga se držite. I sam Grinfild je svojoj deci na sat vremena ograničio pristup, ne samo kompjuteru, nego svim uređajima koji imaju ekran (mobilni, ajped, laptop, televizor, tablet) jer je, kako on kaže, "sat vremena dnevno ispred ekrana dovoljno".

Kada vaša deca počnu da koriste Internet, morate stalno da budete na oprezu. Dr Grinfild ima šest pravila za bezbednost u virtuelnom svetu, a to su:

1. Ne stavljajte kompjuter i televizor u dečju sobu. 2. Budite uključeni u ono šta vaša deca rade na Internetu, čak i ako ne razumete o čemu se radi. Ako se ne razumete u određeni program ili niste čuli za neku igricu, pitajte dete da vam objasni o čemu je reč. Ukoliko dete ne zna da vam objasni, postarajte se da nađete nekoga ko će znati da objasni i vama, ali i da pojasni vašem detetu. 3. Nemojte misliti da će vam vaša deca pričati o svemu šta rade i šta su videli na Internetu. 4. Zapamtite: niko ne može realno da proceni koliko vremena provodi na Internetu, pogotovo ne deca. 5. Budite svesni da Internet može biti kao droga - korosti se kao "beg od stvarnosti"i kako bi se izbegle druge obaveze. 6. Sami budite primer svojoj deci! Ne možete samo da im kažete "smeš samo sat vremena da budeš na Internetu", i vi morate da učinite isto. Dr Grinfild kaže kako postoji mnogo štete koje deci može da donese vreme provedeno za kompjuterom - ne samo zbog sadržaja na koji mogu da naiđu - nego i zbog toga što ih odvlači od učenja, fizičkih aktivnosti i druženja. Ovaj stručnjak dodaje kako Internet, ukoliko se koristi kontrolisano, po sebi nije problem, problem je to što "jede" vreme.

"Najveća opasnost leži u tome što mnogo vremena na Internetu ne dozvoljava deci da "uhvate korak" i izbalansiraju i organizuju vreme za ostale životne obaveze", završava dr Grinfild.

Yumama

POVEZANI TEKSTOVI:

Lekari upozoravaju: Preterana upotreba kompjutera i telefona ostavlja trajne posledice na decu

Kada video igre mogu izazvati agresivno ponašanje deteta?

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da li me mama razume: Kada smo najpotrebniji našoj deci?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track