ŠERIFOVA ŽENA IMA 59 GODINA I PRVI PUT SE PORAĐA: Moja Atifa želi dete po cenu života
Foto: Zoran Šaponjić

Bodri je

ŠERIFOVA ŽENA IMA 59 GODINA I PRVI PUT SE PORAĐA: Moja Atifa želi dete po cenu života

Društvo -

Četiri puta joj je za vreme vantelesne oplodnje život visio o koncu. Jednom me je pozvala, oprostila se sa mnom, nije verovala da će preživeti, priča muž sestre Rasima Ljajića

Nema od moje Atife hrabrije žene na svetu. Po cenu svog života htela je dete, nije odustajala ni kad bi svi drugi odustali. Sad čekamo bebu, strepim, mnogo strepim za nju, ali se nadam da će sve proći dobro.Ovako govori Novopazarac Šerif Nokić (68), čija supruga Atifa (59) u klinici u Višegradskoj u Beogradu održava trudnoću pošto je u sedmom mesecu.- Atifina je radost ogromna, neverovatna, kažem vam, ona je danas najsrećnija žena na svetu. Ja sam bio spreman da posle tri vantelesne oplodnje odustanemo, ali ona je išla dalje, zaista po cenu svog života. Želela je i želi dete neverovatnom snagom, četiri puta joj je za vreme vantelesne oplodnje život visio o koncu. Jednom mi je, dok je bila u teškom stanju, telefonirala, pozdravila se, oprostila se sa mnom, nije verovala da će preživeti. Radujem se njenoj radosti, a moja osećanja su, iskren sam do kraja, veoma pomešana, i radujem se, ali i strepim. S jedne strane, za Atifino zdravlje i kako će sve to proći, s druge strane, mi smo u godinama, biologija radi svoje, bojim se za to dete sutra kad nas ne bude, šta će biti s njim, ko će mu pomoći - priča Šerif.Bog će pomoćiNjemu je brak sa Atifom drugi. Iz prethodnog, iz vremena dok je živeo u Turskoj, iz koje se vratio pre 12 godina, ima četvoro dece. Najstariji sin ima 34 godine, najmlađa ćerka 16, nju je Atif dobio u 52. godini. I Atifa je imala brak pre Šerifa, ali nije imala dece. On i Atifa su osam godina u braku.- Prva vantelesna oplodnja nije uspela, druga, treća... Sećam se njene patnje, njenog razočaranja, srce joj se cepalo. Koliko je samo vremena provela kod lekara, na analizama, u bolnicama, ali nije odustala. I ja sam je ubeđivao da odustane, i lekari, upozoravali su je na rizik, ona je samo govorila: „Bog će meni pomoći“, i evo je sad čeka bebu - kaže Šerif.

Van sebe od sreće

Radosnu vest je prvi saznao i preneo supruzi.- Otišao sam po njene rezultate u privatnu laboratoriju, sestra gleda one nalaze i kaže mi: „Ova gospođa je trudna. Je li to neka mlada žena?“ Kažem joj: „Mlada je, mlada...“ Kad sam se vratio kući, kazao sam Atifi da je u drugom stanju. Kakva je to burna reakcija bila, koliko samo radosti, sreće - priseća se Šerif.

Nikad se ne žaliLOŠI USLOVI, ALI NE ODUSTAJEPosebna briga mu je što njih dvoje nemaju svoj stan, kuću, nego žive u iznajmljenoj kući u centru grada. U velikoj sobi je šporet na drva na koji se greju, na plafonu tragovi prokišnjavanja.- Bilo je teško i ranije, ali sve je to Atifa spremna da izdrži. Ona je takva, skromna, dobra... Ne pamtim da se nekad u životu na nešto požalila, ni kad joj je bilo najteže. Moja je Atifa najhrabrija žena na svetu, nema takve - kaže Šerif.

Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track