SKANDAL: Decu od tri godine uče seksu!
Foto: Profimedia

Neverovatni časovi u srpskim vrtićima

SKANDAL: Decu od tri godine uče seksu!

Društvo -

Od mališana se traži da obeleže delove tela koje vole i koje ne vole da im se dodiruju, s tim što pojam dodirivati ima seksualnu konotaciju

Mališani od tri do pet godina uskoro će u vrtićima učiti o seksu i delovima tela koje je prijatno i neprijatno dodirivati!Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije pri Ministarstvu prosvete, vrtićima i školama poslala je stručno uputstvo koje je uradila u saradnji sa NVO Incest trauma centar, a u vezi sa učenjem dece o problemu seksualnog nasilja. Ovo uputstvo izazvalo je brojne polemike.Bake i seksualno nasilje- Delovi tela koji su pokriveni donjim rubljem ili kupaćim kostimom se nazivaju: privatni delovi. Oni pripadaju samo tebi i imaš pravo da kažeš „ne“ kad te dodiruju po njima. Učimo naglas svi: Moje telo pripada meni, nije tvoje od glave do pete, tražim da me poštujete! - jedna je od lekcija koju deca u vrtiću treba da savladaju.Zatim, na 30. strani, istaknut je crtež golih devojčice i dečaka, a od deteta se traži da obeleži gde voli, a gde ne voli da ga „dodiruju“.- Dete od tri, četiri ili pet godina biće, u najmanju ruku, zbunjeno ovakvom „nastavom“. Naime, sastavljači paketa reč „dodirivati“ koristili su prvenstveno u seksualnom smislu. Dete koje nije bilo žrtva seksualnog nasilja sigurno neće razumeti takvo značenje reči „dodirivati“. Pogotovo će biti zbunjeno kada bude trebalo onu važnu mudrost - „moje telo pripada meni“ nekome da saopšti. I to kome - roditelju dok mu pere guzu ili kosu - komentariše sociolog i politikolog Slobodan Antonić, i dodaje i da nije u redu učiti tako malu decu da je „seksualno nasilje“ kada ih bake ili tetke s ljubavlju „cmaču“.Društvo remeti porodicuPsihijatar dr Milan Milić smatra da program nije prilagođen deci našeg kulturološkog podneblja:- Nije u skladu sa našim shvatanjem porodice i sveta. Deca bi mogla da budu veoma zbunjena sadržajem koji nije namenjen njihovom uzrastu i koji roditelji koji nisu tako vaspitavani ne bi mogli da im približe. Evidentno je preterano uplitanje društva u porodicu, kojoj se nameću neke vrednosti i ponašanja, što predstavlja uplitanje u najdublju intimu.

Ministarstvo prosveteIZMENIĆEMO POJEDINE DELOVEPriručnici nisu konačni. U saradnji sa stručnim saradnicima, pojedini delovi biće prilagođeni uzrasnim karakteristikama dece. Oni nisu obavezujući i namenjeni su nastavnicima, to nisu udžbenici - saopšteno nam je u Ministarstvu prosvete.

Detaljno opisanoU OSNOVNOJ O ANALNOM SEKSUNišta manje nije kontroverzan ni „paket za osnovnu i srednju školu“. Tu se uči o analnom i oralnom seksu, kao i francuskom poljupcu.- Osoba koja ljubi dotiče jezik druge osobe. Nadražuje usne, usta i jezik, i pruža osećanje prijatnosti i uzbuđenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track