SKANDAL: Jarićeva advokatica napala ekipu Kurira
Foto: Kurir

Bruka ispred prvog tužilaštva

SKANDAL: Jarićeva advokatica napala ekipu Kurira

Društvo -

Pravna zastupnica bivšeg košarkaša nije dozvolila da slikamo njenog klijenta, inače javnu ličnost, na javnom mestu i nasilno prekrila foto-aparat

Još jedan u nizu napada na novinare u Srbiji desio se juče, kad je advokatica košarkaša Marka Jarića napala ekipu Kurira ispred Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, pokušavajući da ih spreči da rade svoj posao.Jarić se juče treći dan zaredom pojavio na saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu na Novom Beogradu, kojem je podneo više krivičnih prijava protiv partnera V. J., koji mu je vodio poslove u Srbiji i koga Jarić optužuje za prevaru.

Dok su ga novinarka i foto-reporterka Kurira čekale ispred tužilaštva, prišla im je ženska osoba i drsko pitala: „Šta imate vi ovde da slikate?“ Na molbu novinarke da se predstavi, žena je odbrusila da novinari nemaju prava to da je pitaju i upitala našu ekipu: „Zašto dirate mog klijenta?“ Kada se Marko Jarić pojavio ispred tužilaštva, advokatica je zamahnula rukom na foto-reporterku i nasilno prekrila objektiv šakom. Na pitanje novinarke: „Da li znate da je ovo napad na novinare?“, bahato je odbrusila: „Napad na novinare ne postoji.“NUNS: NeprihvatljivoVukašin Obradović, predsednik NUNS, smatra da su ovakva dešavanja neprihvatljiva:- U ovom slučaju je grubo narušeno pravo novinara na rad i izveštavanje. Ono što mene posebno brine jeste to što je ovaj događaj samo jedan u nizu napada na novinare koji se sve češće dešavaju. Samo ove godine imamo registrovana 42 različita napada na profesiju. Ovaj napad ispred tužilaštva i komentar da „napad na novinare ne postoji“ samo je posledica opšte atmosfere gde bezbednost novinara niko ne shvata ozbiljno, a svi reaguju samo kada su novinari brutalno pretučeni ili ubijeni.Prijaviti događajDragan Videnović, zamenik disciplinskog tužioca Advokatske komore Beograd, objasnio je da je procedura u ovakvim slučajevima da se podnese prijava komori s opisom događaja.- Disciplinski tužilac će zatim postupati po prijavi i istražiti događaj. Nema kvalifikacija dela kao „napad na novinare“ tako da vam ne mogu reći kakva bi kazna bila za taj postupak, ukoliko se zaista desio.U advokatskoj kancelariji Tijane Nikolić, koja zastupa Marka Jarića, juče niko nije odgovarao na pozive Kurira. Podsećamo da je Marko Jarić javna ličnost, koju su novinari Kurira želeli da fotografišu na javnom mestu.

Jarić optužuje prijateljaUZEO MI JE 50 MILIONAKako Kurir saznaje, Jarić je juče ispričao da mu je bivši prijatelj i poslovni partner s računa podigao skoro 50 miliona dinara .- Prema tvrdnjama košarkaša, koji je podneo više prijava protiv V. J. u kojima tvrdi da je zloupotrebio njegovo poverenje i prisvajao novac koji je trebalo da ulažu u poslove gradnje i otvaranja lokala u centru Beograda, isti čovek je neovlašćeno s njegovog računa podigao 49 miliona dinara - otkriva sagovornik Kurira.On navodi da bivši košarkaš, koji živi u Majamiju, tvrdi da je prijatelju dao ovlašćenje da podiže novac, ali da sumnja da je, umesto za posao, novac podizao za sebe.Nekada dobar Jarićev prijatelj, kako saznajemo, odbacuje optužbe i tvrdi da je košarkaš o svakom podignutom dinaru bio obavešten.

Ljiljana Smajlović, UNSADVOKATSKA KOMORA DA SE IZJASNIGospodin Jarić je izgleda angažovao advokaticu koja ili nije pročitala Krivični zakonik, ili ne drži do zakona, a ni do slobode štampe. Mislim da je potrebno da se Advokatska komora izjasni o tome da li dopušta takvo ponašanje njenog člana - kaže za Kurir predsednica UNS Ljiljana Smajlović.

NAJPOZNATIJI NAPADI NA NOVINARE U SRBIJI- 21. 9. 1993. godine kidnapovan je Dušan Reljić, urednik spoljnopolitičke rubrike nedeljnika Vreme, a pušten je devet dana kasnije- 8. 4. 1994. godine ubijena je novinarka Duge Dada Vujasinović u svom stanu na Novom Beogradu- 11. 4. 1999. godine u centru Beograda ubijen je Slavko Ćuruvija, vlasnik Dnevnog telegrafa- 11. 6. 2001. godine ubijen je novinar Večernjih novosti Milan Pantić ispred svoje kuće u Jagodini- 13. 4. 2007. godine na prozor stana novinara Vremena Dejana Anastasijevića bačena je bomba

J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track