SKANDAL! UKRADENO 79 MILIONA, A NIKO NIJE KRIV: Sramotan rasplet afere Jucit posle 12 godina!
Foto: Nebojša Mandić

EKSKLUZIVNO

SKANDAL! UKRADENO 79 MILIONA, A NIKO NIJE KRIV: Sramotan rasplet afere Jucit posle 12 godina!

Društvo -

Vlasnik firme koja je trebalo da nabavi 30 saniteta pobegao s novcem, a optuženi iz Ministarstva zdravlja, koje je tada vodio Tomica Milosavljević, oslobođeni zbog zastarelosti

Nekadašnji visoki državni funkcioneri koji su radili u Ministarstvu zdravlja i bili akteri afere „Jucit“, osumnjičeni da su namestili posao firmi koja je oštetila budžet za 79 miliona dinara, oslobođeni su optužbe jer je predmet - zastareo, ekskluzivno saznaje Kurir!Avansne uplateTo praktično znači da za skandalozno otimanje oko milion evra budžetskih para, 12 godina nakon afere koja je potresla Srbiju, niko neće odgovarati! Kako su svojevremeno mediji pisali, vlasnik firme „Jucit“ Dragan Branković pobegao je s parama nakon što su mu one avansno uplaćene. I sad - pojeo vuk magarca.Podsetimo, 2005. godine Ministarstvo zdravlja raspisalo je konkurs za nabavku 45 sanitetskih vozila, i to u tri faze. Na javni konkurs se javilo osam ponuđača, od kojih je izabrano preduzeće „Jucit“ iz Beograda. Za prvu fazu, to jest nabavku 30 saniteta, ministarstvo je „Jucitu“ avansno platilo 79,1 milion dinara, a „Jucit“ je bio u obavezi da u roku od 12 nedelja isporuči vozila.ZataškavanjeMeđutim, to se nikad nije desilo. Iako je rok za isporuku istekao u decembru 2005, Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu tada bio Tomica Milosavljević, setilo se da sredstva traži nazad tek 10. oktobra 2006, skoro godinu dana kasnije. Međutim, menice koje je „Jucit“ dostavio nisu mogle da se naplate jer je račun firme otišao u blokadu.Tek 2012, sedam godina nakon izbijanja afere, odnosno godinu dana nakon što je Milosavljević napustio ministarsku funkciju, Prvo osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv ondašnje državne sekretarke u Ministarstvu zdravlja Nevene Karanović, sekretara ministarstva Dragana Morače i još dvoje službenika iz tenderske komisije. Ročišta su zakazivana, ali mahom odlagana, tako da je ovaj postupak u oktobru prošle godine konačno i zastareo. Osumnjičenom Draganu Morači čak su isplaćeni sudski troškovi u iznosu od 212.250 dinara.Draško Karađinović iz NVO Doktori protiv korupcije odluku o zastarevanju ocenio je „u najmanju ruku kao skandaloznu“.Dokazi nesporni- Afera „Jucit“ je školski primer korupcije, ali i školski primer selektivnosti pravde. Sudski organi građane Srbije ganjaju za neplaćenih 5.000 dinara, ali slepi su kad su visoki honorari i visoki državni funkcioneri u pitanju, koliko god dokumentovani dokazi bili protiv njih - navodi Karađinović.

Tomica MilosavljevićNA POSLU SAM, NEMAM KOMENTARTomica Milosavljević, koji je u vreme izbijanja afere bio na čelu Ministarstva zdravlja, juče nije bio raspoložen za komentar.- Nemam komentar. Na poslu sam - rekao je i prekinuo vezu.

Prvi osnovni sudTAČNO JE DA JE ZASTAREOU Prvom osnovnom sudu potvrdili su za Kurir da je ovaj slučaj zastareo.- U pitanju je krivično delo nesavestan rad u službi, za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina. U optužnici stoji da se sumnja da je krivično delo vršeno više meseci, zaključno sa oktobrom 2006. Kada se ne zna tačan datum, uzima se prvi dan u mesecu, tako da je slučaj zastareo 1. oktobra - kažu u sudu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 13.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track