SKANDALOZNO: Srpski bacač granata RBG M11 u rukama mudžahedina u Siriji?
Foto: Printscreen Twitter

Od Saudijske Arabije do Sirije

SKANDALOZNO: Srpski bacač granata RBG M11 u rukama mudžahedina u Siriji?

Društvo -

Na sajtu Defence blog pojavile se fotografije koje prikazuju islamističke pobunjenike u Siriji ( Safwa Islamic Brigade & Suqur al-Shamal), kako koriste srpske ručne bacače granata u borbama protiv regularnih sirijskih jedinica.

Inače ovaj bacač se nalazi u ponudi kompanije Yugoimport SDPR J.P. i verovatno je bio deo paketa koji je isporučen Saudijskoj Arabiji 2014.godine, čiju sadržinu je kasnije ova država prosledila terorističkim grupama pod njenom kontrolom u Siriji.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

O ovoj temi je krajem 2015.godine iscrpno pisao i vojno-politički komentator gosp. Miroslav Lazanski, koji je pored Saudijske Arabije naveo i neuralgičnu post-Gadafijevsku Libiju kao potencijalno krajnje odrediše našeg naoružanja.

Tada je spominjana kompanija „CPR Impeks” iz Beograda, koja je pokušala da izveze u Saudijsku Arabiju 10.000 naših pušaka M-70, 40 višecevnih raketnih bacača M-63 „plamen” od 128 mm. 12.000 „zolja”, 3.500 „osa”, 100 protivavionskih topova M-55/3, 200 miliona metaka kalibra 7,62 mm….

Srpski bacač granata RBG 40mm/6 M11 predstavlja lako pešadijsko oružje, koje funkcioniše na revolver principu. Služi za neposrednu vatrenu podršku pešadijskim trupama na zemlji. Sa njim mogu da budu opremljene taktičke jedinice ranga pešadijskog voda, ili specijalne izviđačko-diverzantske grupe.

Doboš oružja se puni sa 6 granata u kal.40mm. Za nišanjenje koristi refleksni „red dot“ nišan koji je montiran na „Piccatiny“ šinu. Oružje je veoma lagano za manipulaciju i vrlo efikasno u borbi, posebno protiv neprijateljske žive sile i lako-oklopljenih borbenih sredstva.Njegov efektivni domet se procenjuje na 400m.Maksimalna dužina bacača je 825mm, dok masa praznog iznosi oko 6 kg. Koristi municiju u kal.40mm (40x46mm).

(borbeniefektivi.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 20.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track