SKANDOLOZNO PONAŠANJE: Mađarski policajci pretukli novinarsku ekipu RTS!
Foto: Rojters

Sramotno

SKANDOLOZNO PONAŠANJE: Mađarski policajci pretukli novinarsku ekipu RTS!

Društvo -
Prema rečima novinara RTS, policajci nisu prestali da ih tuku iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije

Mađarski policajci su danas oko 18:30 prilikom nasilnog vraćanja migranata na ničijoj zemlji kod Horgoša, tukli ekipu RTS, snimatelja, novinara i tonca, i polomili im opremu uprkos tome što je bilo očigledno da je reč o novinskoj ekipi.

Policajci nisu prestali da ih tuku iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije. Mađarski policajci su snimatelja Vladana Hadži Nikolića bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Na isti način pretučen je i snimatelj tona Miki Djurašinović, kojem su slomili pecaljku kojom se snima zvuk. Među njima je bila i novinarka Jovana Djurović kojoj je povređena ruka.

Udruženje novinara Srbije zaprepašćeno je postupkom mađarske policije koja je danas pendrekom udarala novinarku RTS Jovanu Đurović i članove ekipe, iako je u tom trenutku bilo jasno uočljivo da su oni bili na profesionalnom zadatku.

"Za UNS je napad na ekipu RTS nedopustiva primena sile i kršenje međunarodnih propisa o slobodi rada novinara i mađarske vlasti su dužne ne samo da se izvine ekipi RTS i utvrde odgovornost za primenu sile nego i da omoguće neometan rad novinarskim ekipama", naveo je UNS u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track