SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici pitali po kojim kriterijumima će biti otpuštani policajci
Foto: Beta

Sednica parlamenta

SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici pitali po kojim kriterijumima će biti otpuštani policajci

Društvo -
BEOGRAD - Sednica Skupštine Srbije počela je danas postavljanjem poslaničkih pitanja, a poslanike je najviše interesovalo na osnovu kojih kriterijuma će se sprovoditi otpuštanja u policiji, kao su nezakonito trošena sredstva u Vojvodini i zašto se smanjuju subvencije za poljoprivredu.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac upitao je koji će biti kriterijum za otpuštanje zaposlenih u MUP. On je kazao da su potpisana rešenja za otpuštanje policajaca, ali da nisu uručena, jer se čekaju izbori.

"Po kojim kriterijumima će ti ljudi biti otpuštani... ministar je rekao da će biti otpuštani oni policajci koji piju kafu sa kriminalcima, a nije objasnio kako se slika sa kriminalcima u vladi", kazao je Šutanovac. On je dodao da će u Beogradu biti zaposleno i novih 1.000 komunalnih policajaca koji će imati ista ovlašćenja kao i policija.

Navodeći da je dobio pismo rudara iz Resavice koji već više godina ne dobijaju novac za smenski rad, Šutanovac je rekao da dugovanje države prema radnicima premašuje 1,2 milijarde dinara i upitao premijera zašto dozvoljava da se na taj način vodi Resavica.

Šutanovac je kazao da su do prošle godine rudari imali dve vrste osiguranja, a sada samo jedno i da rudari, iako rade jedan od najtežih poslova, nemaju životno osiguranje koje imaju neki zaposleni u Vladi. On je pitao premijera i ministarku poljoprivrede na osnovu kog kriterijuma se smanjuju subvencije za poljoprivredno zemljište sa 12.000 dinara po hektaru na 4.000 dinara, jer će to naneti veliku štetu poljoprivrednicima.

Poslanik Žarko Mićin iz Srpske napredne stranke govorio je o nezakonitom trošenju sredstava u Vojvodini. On je naveo da je pokrajinska vlada prema izveštaju Državne revizorske institucije za 2014. godinu nezakonito potrošila 1,8 milijardi dinara i zapitao MUP da li su podnete "krivične prijave zbog zloupotreba Vlade Vojvodine".

Poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović zatražio je da se reši problem dugovanja zemljoradnika za socijalno i zdravstveno osiguranje i naveo da mnogi stariji stanovnici rubnih područja nemaju nikakvo osiguranje. On je rekao da je problem nastao 2008. godine u vreme vlade Mirka Cvetkovića i zatražio da se nadje mogućnost da se građanima otpišu ranija dugovanja zaključno sa 2015. godinom.

Jovanović je zatražio da se vrati mogućnost da ko živi u porodičnoj zajednici ima zajedničko osiguranje. On je govorio i o premijama za predaju mleka, a kako je naveo trenutno premiju mogu dobiti oni koji predaju preko 3.000 litara kvartalno, dok bi mali proizvodjači trebalo da predaju više od 30 litara mleka dnevno. Jovanović je predložio da se premija plaća za kvalitet, a ne za količinu.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi govorio je o tome da multinacionalna kompanija Alijans one tabako najavila da će prekinuti otkup duvana, kao i da će to značiti da će 250 malih proizvodjača duvana u opštini Bujanovac ostati bez posla. "Moje pitanje je da li premijer u okviru svojih nadležnosti može da razgovara sa predstavnicima kompanije kako bi preispitali svoju odluku", kazao je on.

Poslanik sa liste Socijaldemokratske stranke Blagoje Bradić pitao je premijera Aleksandra Vučića šta je razlog da ne ispuni nijedno obećanje. On je kazao da sada u Nišu ima manje 365 privrednih društava manje, kao i da sa rezervom prihvata zvanični podatak da je tom gradu osam odsto manje nezaposlenih. Bradić je zapitao premijera zašto ništa nije učinio da se izmesti pruga iz centra grada. Poslanici Skupštine Srbije nastavili su potom raspravu o Predlogu zakona o sportu.

Mićin: Šta je s prijavom protiv Vlade u NS po nalazu revizora

Da li su na osnovu nalaza državnog revizora za 2014. godinu, prema kome je Vlada Vojvodine nezakonito potrošila 1,8 milijardi dinara, podnete krivične prijave za nezakonito poslovanje Vlade Vojvodine koju predvodi Bojan Pajtić, pitao je poslanik SNS Žarko Mićin na početku druge ovogodišnje sednice parlamenta.Mićin je pitanje uputio ministru Nebojši Stefanoviću i tvrdi da su tim nalazom utvrđene brojne nezakonitosti, koje pokazuju bahatost vojvođanske vlasti, zbog čega je pozvao građane da na narednim izborima "pošalju Pajtićevu stranku u istoriju".On je, s druge strane, ukazao na odgovoran odnos grada Novog Sada i Vlade Srbije prema finansijama, ulaganjima, investitorima i građanima, a kao primer je naveo i to što je Novi Sad u 2015. godini dobio 38 hektara zemljišta pored auto puta, koje predstavlja ozbiljan investicioni potencijal, a na kome će investirati američke kompanije "Lir" i "Delfi". Iz tih investicija će se, prema njegovim rečima, zaposliti oko 5. 000 građana.

Nastavljena rasprava o Predlogu zakona o sportu

Posle poslaničkih pitanja, koja su predviđena svakog utorka i četvrtka na početku radnog dana, poslanici su nastavili raspravu o Predlogu zakona o sportu, koji ima za cilj da sport ne bude privilegija pojedinaca i bogatih, već da omogući svim građanima da mogu da se bave sportom. Predstavljajući poslanicima predložena rešenja, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da taj akt ima za cilj da eliminiše svaki vid diskriminacije i zloupotrebe i ostalih negativnih pojava.

Prema njegovim rečima, po prvi put je regulisana upotreba ličnih podataka sportista, zdravstvena zaštita za decu od šest do 14 godina biće ubuduće besplatna i obuhvaćena osiguranjem, a članarina za maloletne sportiste ne može da pređe 10 odsto od prosečne zarade. Udovičić je među najvažnije odredbe svrstao i da će ugovori između menadžera i sportista u buduće morati da bude overen, a kada je reč o maloletniku, on će morati da ima odobrenje oba roditelja.

"Predlogom zakona se regulišu transferi u sportu, pogotovo međunarodni transferi koji su dozovljeni po striktnim pravilima međunarodnih organizacija. Kada je reč o nacionalnim transferima, posebno obraćamo pažnju na maloletne sportiste. Svako dete koje pređe u drugu sredinu ima pravo na kvalitetan i pravi razvoj, da se zna kako se hrani, gde živi, da se vodi briga o tom detetu...", rekao je Udovičić.

Predlogom zakona se uvodi i obavezno osiguranje za trenere i sve sportiste za vreme nastupa za reprezentaciju, jedinstven vizuelni identitet reprezentacija, veća odgovornost članova rukovodećih ih organa, ali i nove obaveze, u smislu prijave sukoba interesa, čuvanja poslovne tajne... Poseban akcenat je stavljen na sankcionisanje nedoličnog ponasanja i to ne samo na utakmicama prvih liga, već i na nižem nivou.

Udovičić je istakao i da će pitanje privatizacije biti regulisano posebnim zakonom, a da je jedan od razloga za to što važeće rešenje nije dalo rezultat, jer nije pokrenuta nijedna privatizacija. "Stava smo da privatizacija treba da ima posebno mesto. Ministarstvo privrede se aktivno bavi ovim pitanjem", rekao je Udovičić, navodeći da se predloženim zakonom sprečava ugrožavanje društvene imovine u sportskim organizacijama do regulisanja pitanja privatizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track