SLOBODA MEDIJA: Srbija 59. mesto, ispod nas Hrvatska, BiH, Crna Gora...
Foto: Stefan Jokić

Godišnji izveštaj Reportera bez granica

SLOBODA MEDIJA: Srbija 59. mesto, ispod nas Hrvatska, BiH, Crna Gora...

Društvo -

BEOGRAD - Sloboda medija znatno je pogoršana u celom svetu 2015, posebno u Americi koja je prvi put odmah posle Afrike u godišnjem rangiranju zemalja, dok je Srbija ove godine na 59. mestu, saopštila je međunarodna organizacija Reporteri bez granica, koja je objavila svoj godišnji izveštaj o situaciji u medijima u svetu.

Srbija je ove godine skočila za osam mesta i dobila 0,06 bodova više u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom od 27,60, mada je opšti stav da se sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

"Od maju 2014. nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uredničke prirode", navodi se u izveštaju u odeljku o Srbiji. RSF je dodao da su u Srbiji "usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu".RSF u svom godišnjem izveštaju ocenjuje da je sloboda medija znatno pogoršana u celom svetu 2015. godine."Svi pokazatelji ukazuju na pogoršanu situaciju u oblasti slobode medija u svetu. Mnoge vlade pokušavaju da preuzmu kontrolu nad medijima strahujući od velikih javnih debata na tu temu", izjavio je generalni sekretar RSF Kristof Deloar.

RSF je ocenio da je situacija s nezavisnim medijama takođe zabrinjavajuća, jer su ti mediji suočeni s raznim ideologijama, kao što su "verske, koje su neprijateljske raspoložene prema slobodi informisanja", ili zbog velikih propagandnih organa koji ugrožavaju nezavisno novinarstvo.

Ta organizacija od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu. Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je ove godine na 59. mestu, dok je prošle godine bila na 67, a najslabije je bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

U regionu, Slovenija je ove godine ispred Srbije, na 40 mestu, Hrvatska je 63, BiH 68, Crna Gora je 106, a Makedonija je na 118. mestu. Od drugih zemalja u regionu, Albanija je 82, Grčka 89. i Bugarska 113.Od zemalja bivše Jugoslavije, Srbija je jedina zabeležila napredak, dok su ostale pale na rang listi. Hrvatska je pala za pet mesta u odnosu na prošlu godinu, sa 58. na 63. mesto, kao i Slovenija, koja je bila 35, a sadaje na 40. mestu. BiH je pala sa 66. na 68. mesto, a Makedonija za jedno mesto, sa 117. na 118. mesto.Najbolje rangirana je Finska, na prvom mestu šest godina zaredom, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja i Eritreja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja