SLUČAJ HELIKOPTER: Poništena presuda Bandiću i Živaku
Foto: Beta, Zorana Jevt

Postupak vraćen na početak

SLUČAJ HELIKOPTER: Poništena presuda Bandiću i Živaku

Društvo -

BEOGRAD - Vojni disciplinski sud, koji je jesenas kaznio generale Ranka Živaka i Predraga Bandića zabranom napredovanja do dve godine, poništio je prvostepenu odluku i postupak vratio na početak.

Viši vojni sud, koji je u nadležnosti Ministarstva odbrane, uvažio je njihove žalbe i naložio vraćanje slučaja na početak.

Živak i Bandić su u drugostepenom postupku ukazali na niz propusta u istrazi kao i na misteriozan nestanak pojedinih dokaza, pre svega audio-zapisa i transkripata razgovora posade i njihovih pretpostavljenih, saznaju Novosti.

Kako dalje navodi ovaj list, Višem vojnom disciplinskom sudu predočena i činjenica da ključni učesnici u donošenju odluka nisu ni saslušani ali i da je komisija koja je ispitivala uzroke nesreće bila u sukobu interesa, što je sud u nadležnosti Generalštaba ignorisao.

Citirajući izvor iz Ministarstva odbrane zaključuju da bi ove činjenice mogle da bace potpuno novo svetlo na krug potencijalno odgovornih osoba, pa je Viši vojni sud prethodnu presudu odbacio i naložio dodatne provere svih okolnosti nesreće.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

U najvećoj helikopterskoj tragediji u Srbiji od 1996. godine u petak uveče poginuli su beba stara pet dana iz porodice Ademović, major Omer Mehić, kapetan Milovan Ðukarić, zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić i tehničarMiroslav Veselinović iz Novog Pazara.

(VIDEO) OVAKO JE PAO HELIKOPTER: Poslušajte poslednji razgovor Omera Mehića i kontrole leta!

HEROJ BANDIĆ PROGLAŠEN KRIVIM ZA 7 MRTVIH: Vojska stavila na stub srama čuvene generale!

NOVI SAD NE ZABORAVLJA SVOJE HEROJE: Šetalište na Štrandu dobilo ime Omera Mehića

KOMANDANT UMESTO IN MEMORIAM: Omer je 1992. doneo veliku odluku kakav je i on bio i ostao u JNA

DA SE NE ZABORAVI NIKADA: Ovo su biografije heroja koji su poginuli spasavajući bebu

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track